Zioła i przyprawy – już nie tylko na kolację

Kiedy myślisz o przyprawach do deserów, cynamon może być pierwszym, który przychodzi ci na myśl, i oczywiście wszyscy znamy słodycze, takie jak piernik, ciasto z przyprawami i miętowe czekoladowe ciasteczka. Jednak, gdy szefowie kuchni i goście zaczynają rozciągać swoje kulinarne strefy komfortu, zioła i przyprawy, które niegdyś spadały na danie główne, trafiają do menu deserowych. Dzięki odpowiednim informacjom i duchowi przygód możesz również włączyć kilka unikalnych smaków do swojego repertuaru gotowania deserów.
Kupowanie i przechowywanie ziół i przypraw

Kiedy kucharz przygotowuje się do używania ziół i przypraw w deserze (lub w jakimkolwiek preparacie), zaczyna od wyboru wysokiej jakości, świeżego produktu. Świeże zioła powinny być aromatyczne i zielone, wolne od więdnięcia lub żółknięcia liści. Rynki rolników są doskonałym źródłem świeżych ziół przez wiele miesięcy w roku, a niektórzy kucharze decydują się na sadzenie własnych ogródków ziołowych, aby zapewnić stale świeżą i niedrogą dostawę. Przechowuj świeże, krzaczaste zioła w lodówce w szklance wody i płucz delikatniejsze zioła i luźno je zawijaj w celu przechowywania w pojemniku.

Wysokiej jakości przyprawy mogą być trudniejsze do znalezienia, ponieważ są często importowane. Jeśli to możliwe, spróbuj kupić przyprawy, które możesz zmielić w małych partiach, używając moździerza lub tłuczka lub dedykowanej młynek do kawy. Przyprawy w tych małych plastikowych butelkach, które ustawiają się w nawach sklepowych, z pewnością działają na szczypcie, ale ich smak rzadko może równać się z świeżą ziemią. Jeśli nie możesz znaleźć specjalistycznego sklepu z artykułami kulinarnymi w swoim regionie, spróbuj zamówić przyprawy od sprzedawców internetowych. Przechowuj przyprawy w chłodnym, ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach; gdy są odpowiednio przechowywane, przyprawy mogą zachować swój smak przez ponad rok.
Przepisy, aby urozmaicić swoje życie

Pozwól się zainspirować niektórym z najgorętszych szefów kuchni w kraju, którzy debiutują recepturami deserów, które zawierają następujące zioła i przyprawy:

Estragon
Koper włoski
szałwia
Kolendra
rozmaryn

Nie możesz sobie wyobrazić, jak możesz skończyć posiłek z tymi tradycyjnie pikantnymi smakami? Jedzenie jest wiarą. Być może będziesz musiał spróbować zastąpić pomarańczę szałwią w swoim ulubionym przepisie na ciasto funtowe, aby odkryć, dlaczego pikantne zioła i przyprawy są coraz częściej przyjmowane w menu deserowym.
Podaruj swojemu słodkiemu zębowi wezwanie do przebudzenia

Gotowy, by zaoferować swoim kubkom smaku więcej przygód? Rozważ kilka z tych kombinacji, aby rozpocząć:

Dodaj lawendę i cytrynę do swojego ulubionego przepisu na kruche ciasto.
Stwórz nieoczekiwany smak i kontrast kolorów, serwując syrop bazylowy z truskawkowym ciastkiem.
Wlać domowe lody z estragonem i podawać pokrojone śliwki.
Podaruj letni letni posiłek z dodatkiem świeżej trawy cytrynowej w sorbetach.
Rozgrzej dekadencję trufli z kakaowca.

Ostrożnie, gdy zaczynasz eksperymentować z dodawaniem ziół i przypraw do ulubionych deserów – świeże zioła i przyprawy mają wysoce skoncentrowany smak, więc postępuj zgodnie z przepisami lub dodawaj powoli nowe składniki, smakując w miarę upływu czasu. Tak pyszne, jak te ziołowe i pikantne smakołyki, można mieć zbyt wiele dobrego!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.