Właściwe parowanie: Ty jako sommelier?

Kiedy ludzie myślą o sommelierach, wyobrażają sobie dobrze ubrany serwer wylewający niewielką ilość wina, aby gość mógł węszyć i próbować. Podczas gdy najwyższym obowiązkiem sommeliera – wymawianego suh-mel-yay – często jest podawanie wina gościom, ich obowiązki są bardziej złożone niż odkorkowywanie butelki.

Doskonała znajomość wina, umiejętności biznesowe i przyjaźń klientów wpływają na sukces sommeliera. Ci “dozorcy wina” znają właściwy sposób nalewania wina, aby osiągnąć pełne nasycenie i smak i mają wiedzę na temat cen win, które polecają i serwują gościom. Idealnie, są komunikatywni, dzięki czemu wiedzą, jak uprzednio ocenić upodobania i upodobania gościa. Dodatkowo, ten sommelier musi również być w stanie szybko przypomnieć sobie, co jest przechowywane w piwnicy z winami, zapewnić doskonałą obsługę, tak aby klienci dodawali napoje do rachunku i przyjemnie wykonywali zadania, aby mógł on zaspokoić potrzeby gości w ruchliwej restauracji. noc.
Gdzie pracują sommelierowie? Smak pracy

Sommelierowie często znajdują zatrudnienie w restauracjach średniej i wysokiej klasy. Jednak sommelierci mogą również szukać zatrudnienia w hotelach, w zespole sprzedaży producentów wina, z organizatorami imprez i nie tylko. Być może tak samo ważne, jak praca sommelierów, kiedy pracują. Tacy specjaliści muszą być nocnymi markami z praktycznego punktu widzenia, ponieważ wtedy ich usługi są zazwyczaj bardzo poszukiwane.

“Upewnij się, że lubisz pracować w nocy”, powiedział Sommelier Shayn Bjornholm w artykule Bureau of Labor Statistics, który opisuje zawód sommeliera. “Wpływa na całe twoje życie, nie znajdziesz pracy dla sommelierów w ciągu dnia, po prostu nie istnieje.”
Atrybuty sommeliera wina: jasne notatki

Podczas gdy sommelierzy różnią się osobowością i sposobem, w jaki zwracają się do gości, wszyscy mają przynajmniej jeden wspólny atrybut: znajomość wina. Jednak sommelierki są również cenione za kilka innych unikalnych cech i mogą je posiadać w różnym stopniu. Obejmują one, ale nie są ograniczone do:

Ostry zmysł smaku. Podczas gdy przeciętny konsument wina może być mniej wrażliwy na takie cechy, jak kruchość, cierpkość czy słodycz, sommelierowie są specjalnie przeszkoleni, aby odróżnić wina pod względem takich cech jak te i inne. Niektórzy sommelierzy mogą nawet zostać przyciągnięci do pola właśnie dlatego, że potrafią zidentyfikować subtelności, w których inni nie mogą.
Znajomość biznesu: Sommeliers może zrobić wszystko, od zestawiania list win do zamawiania win. Oznacza to, że muszą wiedzieć o cenie wina, które do listy, które na zamówienie i tak dalej. Sommelierzy mogą być także mózgami wydarzeń związanych z degustacją wina i nie tylko.
Zdolności komunikacyjne: umiejętność interakcji z klientem jest kluczową częścią pracy. Przed poleceniem wina sommelierzy mogą zapytać gości o rodzaje win, które preferują, ich preferencje cenowe i tym podobne. Częścią sposobu, w jaki Bjornholm skutecznie komunikuje się z gośćmi, jest poznanie ich przedziału cenowego, a następnie zaniżenia. “Kiedy goście proszą o butelkę za 100 USD, mogę na przykład wybrać 85 USD”, powiedział. “Nigdy, przenigdy nie próbuję się up-sell.”
Certyfikacja: Najlepsi sommelierzy to często ci, którzy przeszli rygorystyczne szkolenie i uzyskali certyfikat. Chociaż nie każdy potrzebuje certyfikacji, aby odnieść sukces, może to oznaczać, że sommelier posiada wiedzę, która może być korzystna w pracy.

Certyfikacja a brak certyfikatu: potrzebne dokumenty?

Doświadczeni sommelierzy mogą uzyskać referencje od więcej niż jednej organizacji. Sam Bjornholm uzyskał certyfikat od wielu grup: Międzynarodowej Gildii Sommelierów, Trustu Edukacji Wina i Ducha oraz Sądu Najwyższego Sommelierów. Wiele z tych organizacji certyfikujących zostało założonych w celu stworzenia standardów dotyczących wiedzy i usług w tej dziedzinie. Spójrz na niektóre z tych najważniejszych instytucji zajmujących się certyfikacją:

Sąd Master Sommeliers: Organizacja ta, uznawana za jedną z najbardziej prestiżowych instytucji badających na całym świecie, oferuje cztery poziomy certyfikacji: 1) szkolenie wprowadzające sommeliera, 2) egzamin sommelier certyfikatu, 3) zaawansowany kurs sommeliera i 4) dyplom sommelier master. Najwyższy poziom certyfikacji Master of Sommelier jest imponujący: zaledwie 186 kandydatów na całym świecie ukończyło dyplom Master Sommelier, który pozwala im na umieszczenie liter “MS” po nazwisku.
Instytut Mistrzów Wina: ten londyński instytut oferuje programy samokształcenia o długości około jednego roku, które mogą prowadzić do osiągnięcia Master of Wine lub MW. Aby osiągnąć ten status, uczniowie muszą zdać egzamin praktyczny, egzamin teoretyczny i napisać rozprawę. Obecnie na świecie jest 297 osób, które osiągnęły poziom Master of Wine.
The Wine & Spirit Education Trust: to londyńskie Trust oferuje szkolenia i certyfikaty dla profesjonalistów oraz kursy dla entuzjastów. Trust oferuje certyfikację poprzez swoje różne poziomy “nagrody”, najwyższy poziom – poziom 5 – który prowadzi do dyplomu “zaszczyt”.
Międzynarodowa Gildia Sommelier: to akredytujące ciało z Coral Springs, Fla., Oferuje dwa kursy z podstawami wina, a także sześciomiesięczny program dyplomowy sommelier. Jako absolwenci studenci zostają członkami Międzynarodowej Gildii Sommelierów.
Stowarzyszenie Sommelier USA: Stowarzyszenie oferuje różnorodne certyfikaty sommelierów, począwszy od podstawowego sześciotygodniowego kursu certyfikatu sommelier po pięciodniowy kurs zanurzeniowy, a nawet zaawansowany program certyfikatów. Ten ostatni jest oferowany raz w roku w winnicy w Kalifornii podczas zbiorów.

Jednak tylko kilka osób osiąga jedne z najbardziej zaawansowanych poziomów certyfikacji. W rzeczywistości tylko 10 procent zdających zdało egzamin, aby zostać sommelierem, według strony internetowej The Court of Master Sommeliers. Nie potrzebujesz certyfikatu, aby rozpocząć karierę: możliwości w pracy mogą pomóc w zdobyciu wiedzy i postawieniu Cię na swojej drodze. Mogą również pojawić się nowe opcje nauki: Stowarzyszenie Sommelier Stanów Zjednoczonych wskazuje, że nauczanie online może stać się elementem jego programowania w przyszłości, na przykład, podczas gdy Wine & Spirit Education Trust już oferuje opcje nauki online.
Ktoś łączy mnie z piwem: sommelierowie piwa?

Witamy w piwnym sommelierze, który zna się na wielu rodzajach piw, odpowiednim zaparzaniu i przechowywaniu i nie tylko. Robią również pary piwa! Program certyfikacji Cicerone, z siedzibą w Chicago, jest jedną z certyfikowanych grup. Są one dostępne na trzech różnych poziomach: 1) Certyfikowany serwer piwa, 2) Certyfikowany Cicerone i 3) Master Cicerone. (“Cicerone” często odnosi się do przewodnika, zgodnie z Merriam-Webster.) Od początku 2012 r. Program wydał certyfikat 10.000 certyfikowanych serwerów piwa.
Bogactwo w pensję lub bogactwo kariery?

Mediana wynagrodzenia sommeliera wynosi 57 000 $, według danych z 2010 r. Z Gildii Sommelierów. Jednak wynagrodzenie zależy od pozycji, lokalizacji, a nawet szkolenia. Przykładowo, sommelier zajmujący się podłogą ma średni roczny dochód w wysokości 48 000 USD, podczas gdy kierownik ds. Sprzedaży wina ma średni dochód w wysokości 90 000 USD. Ci z Zachodniego Wybrzeża również mieli nieco wyższą pensję – 60 000 USD – niż ci, którzy pracowali gdzie indziej. Ci, którzy pracowali jako Mistrzowie Sommelierów, osiągali największe korzyści: ich mediana rocznych zarobków wynosiła 140 000 $, Guild of Sommeliers oznacza (patrz więcej w dziale Breakout).

Trening Sommeliera może trwać wiele tras. Nauka o uprawie winorośli, zdobywanie profesjonalnych doświadczeń w restauracjach, odbieranie kursów od profesjonalnych organizacji sommelierskich i praca w winiarniach (a także w przypadku piwnych piw, browarów) są potencjalnymi drogami rozwoju dla początkujących ekspertów od wina. Ponadto wielu rozszerza swoją wiedzę o winie poprzez własne badania. Aspirujący szefowie kuchni i kierownicy restauracji, którzy zdecydują się realizować programy kulinarne, mogą również wziąć udział w kursach dotyczących parowania wina z jedzeniem w ramach swojego programu szkoleniowego.

Rozpoczęcie kariery jest w porządku, gdy twoje oczekiwania dotyczące pracy mogą cię zabrać gdzie indziej. Bjornholm rozpoczął karierę sommelier po ukończeniu czteroletniego dyplomu na University of Virginia. Zdobył doświadczenie w restauracjach i stworzył je. Obecnie jest mistrzem Sommelier – zdobywając to uznanie w 2005 roku za pierwszym razem. Dla niego jednak jedna z głównych zalet bycia sommelierkiem powraca do tego prostego zadania, polegającego na nalewaniu klientowi odpowiedniego rodzaju wina.

“Kiedy widzę, że światło świeci w oczach gości, gdy podoba im się coś, co poleciłem, zwłaszcza gdy są sceptyczni – to fenomenalne”, mówi w kawałku BLS. “Nie zrobiłbym tego, gdybym nie wierzył, że wino jest najlepszym połączeniem z jedzeniem”.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.