Wiejskie korzenie

Powietrze jest chłodniejsze, liście zmieniają kolor na żółty, a nasze żołądki zaczynają wołać o serdeczniejsze posiłki, które nas napędzają podczas tych chłodnych jesiennych dni. Wraz z nadejściem lata, niektóre z najsmaczniejszych i najświeższych inspiracji do sezonowego menu można łatwo znaleźć na pobliskich farmach i targowiskach. Warzywa korzeniowe, te głęboko odbarwione, odżywcze smakołyki odkryte o tej porze roku, oferują szereg wyśmienitych opcji zarówno amatorskim, jak i profesjonalnym kucharzom.
Chrupiące marchewki

Prawdopodobnie jeden z najbardziej nadużywanych i niedocenianych warzyw korzeniowych, marchew może być czymś więcej niż wypełniaczem na półmisku warzywnym. Jak sugeruje ich jasny pomarańczowy kolor, marchewka pakuje odżywcze uderzenie witamin A, C i K, oprócz ich atrakcyjnego chrupania i słodkiego smaku. Podczas gdy większość komercyjnych odmian marchwi ma podobny wygląd, ten korzeń występuje w odmianach od białego do głębokiego burgunda. Jeśli masz dość szczęścia, by znaleźć źródło marchewki z pamiątkami, spróbuj naszkicować je na atrakcyjną, wielobarwną przystawkę. Marchew może być również podstawą dla wielu zup, sałatek i chrupek.
Przynieś buraki!

Ten wyróżniający się członek rodziny korzeń jest odważny zarówno pod względem koloru, jak i smaku. Podczas gdy ciemnofioletowe mięso buraka jest odpychające dla niektórych szefów kuchni, przy pomocy odpowiednich technik można przygotować buraki bez trwałego zabarwiania swojej kuchni (i siebie).

Myj delikatnie buraki, nie łamiąc skóry. Przygotuj je ze skórą w stanie nienaruszonym, aby zachować smak i cenne składniki odżywcze i unikaj bałaganiarskiego procesu peelingu.
Spróbuj pieczenia lub pieczenia całych, małych buraków. Ta metoda przygotowania poprawia ich smak i wymaga minimalnej obsługi.
Pocieraj sok cytrynowy i sól na dłonie, a następnie umyj je wodą z mydłem, aby usunąć plamy z buraków.

Pieczone buraki są same w sobie smaczne, ale można je połączyć z kozim serem i rukolą na niezapomnianą sałatkę. Borsht, wschodnioeuropejska zupa na bazie buraków, może być idealnym pierwszym daniem na następną kolację lub podstawą do prostego posiłku z przyjaciółmi.
Spróbuj niektórych rzep

Co te blade korzenie brakuje w kolorze, nadrabiają w smaku! Cała roślina rzepy, od korzenia do zieleni, oferuje wiele opcji dla żądnego przygód kucharza. Sadzona samotnie rzepa, lub zmieszana z ziemniakami, jest wygodnym jedzeniem w najlepszym wydaniu. Jeśli chcesz spróbować czegoś bardziej wykwintnego, rzepa dobrze pasuje do zapiekanek, szczególnie w połączeniu z innymi korzeniami, takimi jak cebula perła lub słodkie ziemniaki. Dziecko rzepa, zielenie i wszystko, może być duszone na piękny akompaniament do prawie każdego dania głównego.
Rustic Roots: Używanie warzyw korzeniowych do ich pełnego potencjału

Po zdobyciu wiedzy o przygotowywaniu zup, sałatek, slaw i boczków przy użyciu zwykłych warzyw korzeniowych, eksperymentuj z innymi korzeniami, takimi jak pasternak, brukiew lub seler. Lub wypróbuj proste i popularne danie, które prezentuje najlepsze z tego sezonu warzywa:

Umyć dowolną kombinację warzyw korzeniowych i pokroić w 1 “kostki.
Wrzucić warzywa z oliwą z oliwek, solą i pieprzem i piec w temperaturze 425 stopni aż do miękkości, około 40 minut.

Pieczone warzywa korzeniowe są zarówno sycące, jak i aromatyczne – z pewnością zadowoli każde podniebienie. Co więcej, to kolorowe naczynie stanowi doskonałą okazję do porównania subtelnych różnic w smaku i fakturze każdego korzenia. Smacznego!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.