Uruchomienie restauracji w stylu

Wewnątrz Wielkiego Otwarcia Szefa Kuchni

Otwarcie restauracji jest zawsze spełnieniem marzeń zainteresowanych, zwłaszcza widzących za kulisami. Wygląda na to, że opinia publiczna wie tylko o otwarciu nowej restauracji po usunięciu frontu sklepu, włączeniu światła i cudownym zapachu świeżej żywności na ulicach, ale prawdopodobnie nigdy nie zrozumieją w pełni, ile planowania i pracy trwa, aby się tam dostać! Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami na temat tego procesu, ponieważ dotyczy on restauracji, którą przygotowuje się do otwarcia.
Partnerstwo: budowanie relacji biznesowych

Zazwyczaj w każdej restauracji jest więcej niż jeden właściciel – mogą oni milczeć lub być w pewnym stopniu zaangażowani w operacje. Musisz zdecydować, jaki rodzaj partnerstwa pasuje do Ciebie i Twoich potrzeb jako szefa kuchni. Moi partnerzy i ja przynosimy wyjątkowy talent do stołu – wszyscy są godni dzielenia się kapitałem w restauracjach, które budujemy.
Wizja: Kształtowanie Twojej Restauracji

Każda restauracja zaczyna się tutaj. Ktoś ma wizję konkretnej przestrzeni, stylu jedzenia lub czegoś unikalnego na rynku. Wizją tej restauracji było powiązanie “sztuki” z wysokiej klasy kuchnią. Początkowo dość niejasna wizja, ale kiedy wspólnie zastanawialiśmy się, znaleźliśmy dokładnie ten temat, którego szukaliśmy.
Przestrzeń: przywrócić wzrok do życia

Ponieważ nasza restauracja będzie miała wysoki profil, musieliśmy umieścić ją w bardzo wyjątkowej przestrzeni. To wtedy musiał wyjść biznesmen. Gdzie możemy umieścić restaurację tego kalibru i zrównoważyć czynsz i koszty ogólne, aby nadal przynosić zyski? Na szczęście dzięki pewnym planom i badaniom znaleźliśmy nowy budynek powstający w doskonałej lokalizacji.

Oprócz restauracji znajduje się sala bankietowa na 250 osób. Przestrzeń bankietowa dla prywatnych restauracji zapewnia bardzo wysoką marżę zysku, co pozwala Twojej restauracji na wyjątkową możliwość organizowania dużych przyjęć. Jako dodatkowy bonus i dla większej elastyczności, pokój ma partycje. Spędziliśmy trochę czasu z naszym projektantem i konstruktorem, aby omówić układ (10K stóp kwadratowych) i włączyliśmy poziom antresoli, aby włączyć naszą wizję “sztuki”. Wszystko polega na związaniu wizji z przestrzenią, przez całą koncepcję!
Menu: Fundacja Wielkiej Restauracji

Jest to jednocześnie najłatwiejsza i najtrudniejsza część otwierania nowej restauracji. Pierwsze menu nigdy nie jest ostatecznym otwarciem. Jako kucharz nie możesz pozwolić swojej kreatywności lub ego wejść w drogę! Menu szkicu pozwala skupić się na kilku obszarach:

Konfiguracja kuchni. Możesz zaprojektować kuchnię i zaplanować, ile stacji potrzebujesz, aby wykonać menu.
Praca. Umożliwia prognozowanie kosztów pracy, liczby pracowników i przewodnika po personelu.
Koszty żywności. Pomaga oszacować ogólne koszty żywności.
Chiny. Pozwala skupić się na poszczególnych elementach dla każdej potrawy. Dla naszej restauracji wybraliśmy szeroką gamę porcelany. Typowa restauracja ma około 5 sztuk, będziemy mieli 18!
Zwrot stołu. Przewidujemy, że nasza średnia kolacja będzie przy stole 1 godzinę i 45 minut w przypadku standardowego 4-daniowego menu.

Koszty stałe. Następujące koszty są stałe i są pozycjami w rachunku zysków i strat:

Wynagrodzenie za pracę; zazwyczaj zarządzanie
Śmieci
Czyszczenie
Różne

Koszty zmienne. Musisz także zaplanować koszty zmienne, które wymagają większej elastyczności. Gdy restauracja jest już otwarta i działa, liczby te stają się bardziej stabilne. Elementy zawarte w tej kategorii to:

Bielizna
Praca godzinna
Zabawa
Podatki dochodowe

Public Relations: Building Buzz

To był dla nas bardzo interesujący krok. Zdecydowaliśmy, że chociaż jest to restauracja prowadzona przez szefa kuchni, graliśmy także w “sztukę”, a inne osoby zaangażowane w to przedsięwzięcie miały również dużą siłę polityczną. Pod koniec dnia ludzie przychodzą do restauracji na dania kuchni, więc chcieliśmy zapewnić pewien wgląd w rozwój restauracji poprzez prowadzenie bloga, który rozpoczyna się 1 stycznia. Blog jest bezpośrednio z naszego zespołu kreatywnego i obejmuje tematy i wątki, takie jak:

Twórcze statystyki zespołu
Wgląd na testowej kuchni
Ekspozycja na twórcze procesy wyboru części serwisowych, które zaprojektowaliśmy na zamówienie, oraz wywiad z projektantem
Zdjęcia i małe pliki wideo

Przygotujemy również drukowane materiały multimedialne przygotowane dla prasy lokalnej i ogólnokrajowej, a także dostępny do pobrania zestaw pras PDF na naszej stronie internetowej.

Jest to ogólny przegląd procesu twórczego związanego z uruchomieniem nowej restauracji. Mam nadzieję, że ci z was, którzy to czytają, zdadzą sobie sprawę, że potrzeba znacznie więcej, niż bycie dobrym szefem kuchni, aby otworzyć restaurację. Potrzeba czasu, poświęcenia, cierpliwości, kompromisu i pracy zespołowej! Wszyscy mamy marzenie o otwarciu naszej własnej restauracji. Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że posiadanie własnej restauracji (lub więcej niż jednego) oznacza także prowadzenie działalności gospodarczej, a nie tylko restaurację.

Wesołych Świąt dla wszystkich!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.