Trendy wskazują na zwiększone zapotrzebowanie na menu bezglutenowe i przepisy kulinarne

W październiku 2010 r. National Restaurant Association przeprowadziło ankietę wśród 1527 amerykańskich kucharzy zrzeszonych w Culinary Federation (ACF), prosząc ich o ocenę 226 pojedynczych artykułów spożywczych, napojów, kuchni i tematów kulinarnych jako “gorący trend”, “wczorajsze wiadomości” lub ” wieloletni ulubiony “w menu restauracji w 2011 roku.” Bezglutenowy i świadomie uczulony na żywność “temat znalazł się na ósmej pozycji w rankingu, wprowadzając go w jednym z najbardziej znanych trendów w kraju na przyszły rok. Prawie ośmiu na 10 szefów kuchni ACF zgodziło się, że to “gorący trend”.
Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem w pszenicy, żyto, jęczmieniu, orkiszu i kilku innych blisko spokrewnionych ziarnach. Nie występuje w kukurydzy, ryżu ani owsie, aczkolwiek owies jest często zanieczyszczany podczas przetwarzania, więc konieczne jest kupowanie “certyfikowanych bezglutenowych” owsa, co oznacza, że ​​były przetwarzane w całkowicie pozbawionym glutenu środowisku. Gluten jest ukryty w wielu popularnych potrawach, w tym frytkach, lodach, pieczywie i ciastkach.
Jak gluten wpływa na pieczenie?

Pieczony chleb, najczęstszy sprawca, zyskuje elastyczność z glutenu, nadając mu konsystencję do żucia po zjedzeniu. Gluten zatrzymuje również gazy, uwalniane podczas fermentacji, w cieście, umożliwiając wzrost chleba przed pieczeniem. A ponieważ gluten działa, gdy jest ugotowany, to wraz ze skrobią zapewnia, że ​​chleb lub pieczony produkt zachowuje swój właściwy kształt. Jakość chłonna glutenu pozwala różnym wypiekom wchłaniać wilgoć, czyniąc je gęstymi i bogatymi.
Powód szału bezglutenowego

W ogniu

Czułość lub nietolerancja glutenu dotyka około 0,75 procent populacji, obejmując różne schorzenia, w których gluten ma niekorzystny wpływ. Niekorzystne reakcje na gluten mogą być ciężkie i mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia. Objawowa choroba może pojawić się wiele lat po rozwinięciu się samej choroby.
Pieczenie bez glutenu

Szefowie kuchni i konsumenci przekonują się, że istnieje alternatywa dla glutenu. Dokładniej mówiąc, większość przepisów dotyczących pieczenia bezglutenowego obejmuje różne kombinacje następujących składników:

Biała mąka ryżowa
Mąka z tapioki
Skrobia ziemniaczana
Bezglutenowa wanilia
Bezglutenowy proszek do pieczenia
Guma ksantanowa

W miarę jak trend bezglutenowy nabiera rozpędu, coraz więcej przepisów na wypieki staje się dostępnych bez glutenu. Osobom z nadwrażliwością na gluten lub nietolerancją można przyrządzić następujące dania bezglutenowe (spośród wielu innych):

Tiramisu
Cannoli
Ptysie
Biscotti
Tort czekoladowy z sycylijskiej cassaty

Ogólne pieczenie, klasy pieczenia ciast i internetowe klasy pieczenia: bezglutenowy styl

Ponieważ kuchnie, menu restauracji i przepisy kulinarne stają się coraz bardziej wyrafinowane i dostosowane do indywidualnych potrzeb, produkty z menu bezglutenowego i składniki powinny stać się bardziej rozpowszechnione. Zarówno doświadczeni kucharze, jak i uczniowie mogą wzbogacić swoją bazę wiedzy o wysokiej jakości narzędzia edukacyjne i lekcje wypieków, które promują bezglutenowy styl życia wśród klientów.

Bezglutenowe dopiero się zaczynają – niech lekcje gotowania nauczą Cię wszystkiego, co musisz wiedzieć o tym trendzie, abyś mógł zrobić pyszne pieczenie z glutenem lub bez.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.