Spożywanie cebuli i czosnku może odeprzeć ryzyko raka okrężnicy

Według ostatnich badań, opublikowanych w dzienniku Asia Pacific Journal of Clinical Oncology, stwierdzono, że jedzenie 50 gramów porów, cebuli i czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Do badania naukowcy porównali 833 pacjentów z rakiem okrężnicy i odbytnicy do 833 zdrowych osób w zależności od wieku, płci i miejsca zamieszkania. Oprócz tego ich dane żywieniowe i demograficzne zostały również zebrane za pomocą zatwierdzonego kwestionariusza częstotliwości żywności.

Zgodnie z wynikami badania, prawdopodobieństwo wystąpienia raka okrężnicy i odbytnicy było o 79 procent niższe u osób dorosłych, które spożywały duże ilości warzyw allium w porównaniu z osobami spożywającymi małe ilości.

“Im większa ilość warzyw allium, tym lepsza ochrona” – powiedział Zhi Li z pierwszego szpitala w Chinach.

“Ogólnie rzecz biorąc, obecne odkrycia rzucają światło na pierwotną profilaktykę raka jelita grubego poprzez interwencję stylu życia, która zasługuje na dalsze dogłębne badania” – dodał Li.

Jednakże, tylko gdy spożywa się około 16 kg warzyw allium każdego roku lub 50 gramów dziennie, można zaobserwować korzyści zdrowotne z tego samego, jak w badaniu. Wiele zależy również od sposobu gotowania warzyw, ponieważ wpływa na jego wartość odżywczą.

http://terazwsieci.pl/
http://www.gajg.pl/
http://www.3pionki.pl/
http://www.bud-len.pl/


Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.