Rozwijaj firmę do pieczenia i karierę kucharza

Organika i żywność zrównoważona. Całe ziarna. Rzemieślnicze sery i czekoladki. Krajobraz żywności znacznie się zmienił w ciągu ostatniej dekady, a wiele biodrowych produktów spożywczych, które były praktycznie nieznane dziesięć lat temu, stało się wszechobecne, pojawiały się wszędzie – od ekskluzywnych restauracji po sklepy z przekąskami w sklepach mom ‘n’ pop . Ale według kluczowych obserwatorów branży, niezwykłe odrodzenie się pokornego ciastko – i wynikający z tego rozkwit popularności specjalistycznych piekarni – zalicza się do najważniejszych trendów żywnościowych pojawiających się w ostatnich latach.

Według The New York Times, trend ciasteczek zaczął pojawiać się w Stanach Zjednoczonych na początku lat 2000, kiedy odcinek Sex and the City pokazał eleganckie kobiece czwórki w centrum programu na temat zmrożonych mikstur z lokalnej piekarni Magnolia Bakery . Artykuł z 2009 roku podaje, że sprzedaż babeczek ma wzrosnąć nawet o dwadzieścia procent w ciągu następnych pięciu lat, nawet jeśli przewiduje się, że sprzedaż tradycyjnych wypieków, takich jak ciastka i ciasto, spadnie w pojedynczych cyfrach. Raport z 2009 roku firmy Datamonitor, firmy badawczej badającej trendy w branży restauracyjnej, zwanej cupcakes “jednym z najmodniejszych wyrobów wypiekanych w Stanach Zjednoczonych”, zauważając, że w ciągu ostatnich lat otwarto ponad 1000 specjalistycznych piekarni, w tym bite-sized traktuje jako element menu.
Czy szefowie cukiernictwa mogą czerpać korzyści z trendu ciastek?

Cukiernicze kucharze działają od tysięcy lat; w rzeczywistości, pierwsze wskaźniki i przepisy na tworzenie słodzonych wypieków zostały udokumentowane przez Archestratus w IV w., według historyka żywności, Andrew MacLauchlana. Jak więc popularna na całym świecie popularność babeczek i innych modnych słodkich przekąsek wpływa na profesjonalną trajektorię cukierników? Czy obecni lub przyszli profesjonaliści w branży cukierniczej starają się wykorzystać te trendy żywnościowe?

Odpowiedź na to pytanie może być inna dla każdej osoby, w oparciu o szereg czynników, takich jak osobowość, nadzieje zawodowe i ambicje. Jeśli jesteś typem przedsiębiorcy, który stara się nadrobić na własnej skórze i starać się zrobić wszystko w piekarni, niszowa cukiernia może być idealnym miejscem dla ciebie. Z drugiej strony, jeśli wolisz trzymać się ustalonego harmonogramu i podoba ci się stabilność stałej wypłaty, być może najlepiej rozpocząć karierę jako cukiernik, cukiernik lub asystent w kuchni ugruntowanej piekarni, działalność związana z restauracją, hotelem lub gastronomią.
Informacje o wynagrodzeniu szefa cukierni i perspektywy kariery zawodowej

Według danych zebranych przez Bureau of Labor Statistics w 2009 r. Krajowa mediana wynagrodzenia dla piekarzy wynosiła 23 630 $, podczas gdy szefowie kuchni i szefowie kuchni zarabiali średnio 40 090 $. Chociaż praca na pełnych obrotach w eleganckim środowisku gastronomicznym może nie mieć takiego samego modnego wyglądu, jak otwarcie uroczej witryny sklepowej, wiele można powiedzieć o stabilności, prestiżu i bogatym dziedzictwie tradycji. rola cukiernika.

Co więcej, cukiernicy, którzy decydują się na tradycyjne treningi i edukację w terenie, mają większe szanse na przetrwanie trendów, które – tak słodkie, jak mogą być w krótkim czasie – mogą wygasnąć po przebłysku popularności i odejść zbyt ambitni przedsiębiorcy z kwaśnym smakiem w ustach.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.