Rola magnezu w utrzymaniu zdrowia

Magnez, jak wiadomo, jest bardzo ważnym minerałem. Przyczynia się do wzmocnienia zdrowia ludzi, zwłaszcza kości i mięśni. Wiadomo, że jest czwartym i najobficiej występującym minerałem w ludzkim ciele i często jest określany jako “minerał główny”, ponieważ ma kluczowe znaczenie dla serca, układu mięśniowo-szkieletowego i mózgu w wytwarzaniu przeciwutleniaczy, które zwalczają wiele chorób. Ponadto, jako jeden z sześciu niezbędnych makro-minerałów, które stanowią 99% minerałów w organizmie, umożliwia sprawne funkcjonowanie tysięcy enzymów wspomagających regulację własnego układu i jest uważany za niezwykle istotny dla produkcji energii z jedzenie.

Jako istotny składnik układu odpornościowego magnez pomaga w utrzymaniu wielu chorób w miejscu, takim jak astma, cukrzyca, bezsenność, wysokie ciśnienie krwi, zaparcia, depresja, migreny i wiele innych. Inne ważne obszary, w których magnez pomaga regulować wapń z kości i mięśni szkieletowych i serca, czyścić jelito, równoważąc poziom cukru we krwi, indukując optymalne krążenie krwi i utrzymując ciśnienie krwi, uspokajając system nerwowy, czyniąc stawy i więzadła elastycznymi, regulując sen wzór, zwalczanie depresji i poprawę objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Niestety, jednym z najczęściej spotykanych problemów, jak u kilku ekspertów medycznych i praktyków, jest niedobór magnezu w organizmie człowieka. Pomimo przestrzegania odpowiedniej diety, duża liczba ludzi na całym świecie cierpi na niedobór magnezu. Chociaż niewiele krótkoterminowych złych skutków zostało odkrytych, może to spowodować obfite uszkodzenia zdrowia na dłuższą metę. Przy braku magnezu w organizmie wytwarzanie odpowiedniej energii w komórkach staje się coraz trudniejsze, a mięśnie nie mogą się rozluźniać ani kurczyć, co również utrudnia syntezę niezbędnych hormonów. To z kolei może utrudnić kontrolę funkcji życiowych w systemie i sprawić, że organizm będzie podatny na częste choroby.

Badania wykazały, że niedobór magnezu jest silnie związany z gęstością mineralną kości. Dlatego jego niedobór niekorzystnie wpływa na kości, zmniejszając ich siłę, objętość i powodując słaby rozwój kości.

Co więcej, brak magnezu w codziennej diecie najczęściej wiązał się z przewlekłą depresją, szczególnie wśród dzisiejszej młodzieży. Niewystarczająca ilość magnezu jest również powiązana ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, ponieważ insulinooporność może zwiększać częstotliwość oddawania moczu, a tym samym wydalanie mineralne z moczem. Może również stanowić główny czynnik ciężkiego nadciśnienia i prowadzić do wzrostu skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Zaburzenia trawienne, takie jak przewlekła biegunka i choroby trzewne, są również wynikiem niskiego spożycia magnezu.

Nie ma wyraźnych objawów niedoboru magnezu, które pojawiają się w jakiejkolwiek określonej części ciała. Jednak niektóre łagodne i często występujące objawy to: zawroty głowy, trudności w koncentracji, zmęczenie, zaparcia, IBS (zespół jelita drażliwego), palpacje serca, drażliwość, skurcze mięśni, lęk i zwiększone łaknienie żywności, a także utrata apetytu, bóle głowy, nastrój huśtawki, drgania twarzy i nadmierny ból podczas menstruacji. Jeśli utrzymują się one przez dłuższy czas, zaleca się przeprowadzenie niezbędnych badań kontrolnych.

Aby uchronić się przed jego złymi skutkami, a następnie czerpać z nich korzyści, konieczne jest zrozumienie wartości magnezu jako niezwykle ważnego minerału, a zatem uwzględnienie go w codziennej diecie. Eksperci zalecają kobietom spożycie dużej ilości magnezu, tj. 310 mg dla osób w wieku 19-30 lat, a nieco więcej niż dla kobiet powyżej 31 roku życia. W skrajnych przypadkach niedoboru magnezu zaleca się również wybór soli z Epsom kąpiel, ale tylko wtedy, gdy jest to przepisane przez lekarza.

Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego i utrzymać dobry stan zdrowia, idealnie jest spożywać produkty bogate w magnez, takie jak gorzka czekolada, rośliny strączkowe (czarna fasola, ciecierzyca, groch i soja), orzechy (migdały, orzechy nerkowca i Orzechy brazylijskie), nasiona (nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika i chia), zboża (pszenica, owies i jęczmień), banany, warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, brokuły i musztarda), tłuste ryby (łosoś i makrela), tofu i mleko odtłuszczone. Są to znane i zdrowe źródła magnezu, które należy uwzględnić w codziennej diecie.

http://www.grajcarnia.pl/
http://www.glus.pl/
http://www.gryfbet-gielda.pl/
http://www.ann-design.pl/
https://redsms.pl/
https://staryswiat.com.pl/
https://www.redsonia.pl/
http://zlotypionek.pl/
http://www.pandasc.pl/
http://www.planszowadabrowa.pl/
http://www.gamesworld.com.pl/


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.