Pod powłoką cukru

The Great Sugar Rush

Jeśli ostatnio zwracasz uwagę na sklep spożywczy, z pewnością zauważyłeś, że półki w sekcji z cukrem zostały zalane nowymi produktami. Niedawna zapora granulek, kryształów, płatków i proszków utrudnia odróżnienie jednego cukru od drugiego. Granulowany cukier biały był jedyną dostępną opcją. Dziś jednak istnieje ostra konkurencja ze strony tłumu nowych produktów – odparowanego soku z trzciny cukrowej, organicznego cukru trzcinowego, kryształków soku z trzciny cukrowej i wielu innych podobnych nazw. Dla uproszczenia odniosę się do tych nowych cukrów jako cukrów trzcinowych.
Szklenie nad prawdą

W tej chwili wiele informacji nie jest dostępnych w odniesieniu do cukrów trzcinowych. Wydaje się, że istnieje błędne przekonanie, że są one dla ciebie lepsze niż cukier biały, co po prostu nie jest prawdą. Niektórzy producenci wprowadzają konsumentów w błąd, uważając, że cukry z trzciny cukrowej nie są przetwarzane, gdy w rzeczywistości wszystkie cukry pochodzące z trzciny cukrowej przechodzą pewne przetwarzanie, a rozróżnienie to ilość.
Jak przetwarzany jest cukier

W najprostszym ujęciu przetwarzanie wyodrębnia sok z trzciny i odparowuje ciecz, tak aby pozostały tylko suche, beżowe kryształy. Kryształy te można pakować w takiej postaci, w jakiej są cukry trzcinowe, lub można je dalej przetwarzać w celu usunięcia ich koloru, aby stały się cukrem białym.

Proces wybielania, w którym dochodzi do wielu kontrowersji związanych z rafinacją cukru, zazwyczaj osiąga się na jeden z dwóch sposobów – chemiczne bielenie lub filtrację węgla. Chociaż uzasadnienie sprzeciwu wobec chemikaliów jest dość jasne, istnieją również obawy dotyczące filtrów węglowych, ponieważ często są one wykonane z zwęglonych kości bydła. Chociaż kości nie są włączone do cukru, praktyka jest nieco niepokojąca, szczególnie dla każdego, kto odrzuca używanie zwierząt do jedzenia lub ubrania.
Specjalne efekty cukrów trzcinowych

Stwierdzono fałszywe twierdzenia, że ​​cukry trzcinowe wpływają na organizm inaczej niż cukier biały. Prawdą jest, że oba rodzaje cukru mają ten sam skład chemiczny, a zatem taki sam wpływ na organizm. Jest to szczególnie ważna informacja dla każdego, kto ma problemy z poziomem cukru we krwi, którzy mogą zostać wprowadzeni w błąd, aby wierzyć, że mogą swobodnie jeść cukry trzcinowe bez negatywnych rezultatów.
Słodka i bezpieczniejsza strona cukru

Pomimo podobieństw istnieją pewne istotne różnice między cukrami białymi i trzcinowymi. Tradycyjne plantacje trzciny cukrowej są znane z nierozważnego stosowania pestycydów, chemikaliów i nawozów. Ponieważ cukier jest wysoce skoncentrowaną substancją, wszelkie chemikalia stosowane w produkcji cukru zostaną skoncentrowane w samym cukrze. Ponadto pestycydy i nawozy mają negatywny wpływ na środowisko i mogą wpływać na żywotność gleby oraz sąsiednie rośliny i źródła wody. Większość marek cukru trzcinowego wytwarza się z organicznej trzciny cukrowej, a zatem są one znacznie bezpieczniejsze dla ludzi i dla środowiska.
Roztwór cukru

Podczas gdy wciąż pozostaje wiele pytań bez odpowiedzi dotyczących różnic między białymi i trzcinowymi cukrami, zmniejszenie ilości substancji chemicznych w twoim ciele i środowisku, zawsze jest dobrą rzeczą. To wystarczające uzasadnienie, aby spróbować tych nowych cukrów.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.