Kardamon na nadciśnienie: korzyści i zastosowania dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi

Kardamon lub elaichi stosuje się w wielu świątecznych przygotowaniach, dlatego też korzyści zdrowotne wynikające z tej niezwykle aromatycznej i aromatycznej przyprawy nie są zbyt dobrze znane. Chociaż kardamonu nie można docenić, gdy przypadkowo napotka się go w łyżce pysznego biryani, można go zjeść w wielu różnych daniach desi, w tym w rewelacyjnych deserach i przysmakach. Kardamon stosowany jest zarówno w postaci pełnej, jak i sproszkowanej, a także jest zawarty w wielu mieszankach przyprawowych. Ma miętowy, korzenny smak i zapach podobny do zioła i ciepły smak, dlatego też jest spożywany jako odświeżacz ust. Służy również jako dobry dodatek do mikstury masala chai, dodając uspokajający aromat napoju, który jest kwintesencją odświeżacza indyjskiego. Ale kardamon ma również szereg zalet zdrowotnych, wśród których najważniejsza jest regulacja ciśnienia krwi.

Kardamon wysokiego ciśnienia krwi

Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi to stan, w którym ciśnienie krwi w tętnicach osoby stale utrzymuje się w podwyższonym stanie. Zwykle nadciśnienie tętnicze lub wysokie ciśnienie krwi określa ciśnienie krwi przekraczające 140/90. Jest uważany za poważny, gdy strzela ponad 180/120. To, co sprawia, że ​​nadciśnienie jest tak niebezpieczne, że często nie ma żadnych zauważalnych objawów, ale jeśli nie jest leczone przez długi czas, może spowodować wiele potencjalnie śmiertelnych powikłań zdrowotnych, w tym chorób serca, a nawet udaru mózgu. Mamy wiele przypraw i ziół, które mogą pomóc złagodzić lub uregulować nadciśnienie, gdy są spożywane jako część zdrowej diety, wraz z pewną ilością aktywności fizycznej.

Kardamon lub elaichi to jedna z takich przypraw, która jest prawdopodobnie niedoceniana ze względu na jej rolę w utrzymywaniu poziomu ciśnienia krwi pod kontrolą. Przeprowadzono badania nad wpływem spożycia kardamonu na poziom ciśnienia tętniczego u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. W jednym badaniu opublikowanym w Indian Journal of Biochemistry and Biophysics stwierdzono, że codzienne spożywanie elaichi w dawce 1,5 g dziennie dwa razy dziennie prowadzi do obniżenia skurczowego, rozkurczowego i średniego ciśnienia krwi u pacjentów z nadciśnieniem z etapu 1 , którzy byli obserwowani przez okres trzech miesięcy.

Zdrowie
Kardamon na nadciśnienie: korzyści i zastosowania Elaichi dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi

Kardamon na nadciśnienie: korzyści i zastosowania Elaichi dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi

NDTV Food Desk | Zaktualizowano: 06 marca 2019 12:05 IST
Głośnik wysokotonowy
Facebook
Reddit
हिंदी में पढ़ें
Kardamon na nadciśnienie: korzyści i zastosowania Elaichi dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi
Najważniejsze

Kardamon elaichi jest niedoceniany ze względu na korzyści zdrowotne
Kardamon stosowany jest w gorących napojach, zupach, curry i sałatkach
Wykazano, że Elaichi obniża poziom ciśnienia krwi

Kardamon lub elaichi stosuje się w wielu świątecznych przygotowaniach, dlatego też korzyści zdrowotne wynikające z tej niezwykle aromatycznej i aromatycznej przyprawy nie są zbyt dobrze znane. Chociaż kardamonu nie można docenić, gdy przypadkowo napotka się go w łyżce pysznego biryani, można go zjeść w wielu różnych daniach desi, w tym w rewelacyjnych deserach i przysmakach. Kardamon stosowany jest zarówno w postaci pełnej, jak i sproszkowanej, a także jest zawarty w wielu mieszankach przyprawowych. Ma miętowy, korzenny smak i zapach podobny do zioła i ciepły smak, dlatego też jest spożywany jako odświeżacz ust. Służy również jako dobry dodatek do mikstury masala chai, dodając uspokajający aromat napoju, który jest kwintesencją odświeżacza indyjskiego. Ale kardamon ma również szereg zalet zdrowotnych, wśród których najważniejsza jest regulacja ciśnienia krwi.

Kardamon wysokiego ciśnienia krwi

Nadciśnienie lub wysokie ciśnienie krwi to stan, w którym ciśnienie krwi w tętnicach osoby stale utrzymuje się w podwyższonym stanie. Zwykle nadciśnienie tętnicze lub wysokie ciśnienie krwi określa ciśnienie krwi przekraczające 140/90. Jest uważany za poważny, gdy strzela ponad 180/120. To, co sprawia, że ​​nadciśnienie jest tak niebezpieczne, że często nie ma żadnych zauważalnych objawów, ale jeśli nie jest leczone przez długi czas, może spowodować wiele potencjalnie śmiertelnych powikłań zdrowotnych, w tym chorób serca, a nawet udaru mózgu. Mamy wiele przypraw i ziół, które mogą pomóc złagodzić lub uregulować nadciśnienie, gdy są spożywane jako część zdrowej diety, wraz z pewną ilością aktywności fizycznej.

Badanie wykazało również, że chociaż nie zaobserwowano nagłego spadku ciśnienia krwi u pacjentów, obserwowano stopniowy spadek ciśnienia i po upływie trzech miesięcy pacjentom udało się osiągnąć poziomy ciśnienia krwi, które były prawidłowe lub były poniżej 140/90. . W badaniu stwierdzono, że długotrwałe spożywanie kardamonu może mieć zalety dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym lub osób z podwyższonym ciśnieniem krwi. Badanie wskazało na terapeutyczne i przeciwutleniające właściwości kardamonu jako odpowiedzialnego za obniżenie poziomu ciśnienia krwi u pacjentów z nadciśnieniem.

http://www.americanbar.pl/
http://100mb.pl/
http://jesiennedzieciaczki.pl/
http://www.cpenergia.pl/
http://www.brugo.pl/
http://www.twojaprawda.pl/
https://dogin.pl/
http://www.angelofdeath.pl/
http://www.grykubusia.pl/
http://www.faberfaber.pl/
http://podrozetv.pl/
http://poteganatury.pl/


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.