Jedzenie w Nowym Jorku: kulinarne badania w najlepszym wydaniu

Jak skakałem przez Dolny Wschód (i dalej) …

Niedawno pojechałem do Nowego Jorku na jedzenie, choć lubię myśleć o nim jako o badaniach i rozwoju. Mieliśmy tylko 2 ½ dni na podbicie nowojorskiej sceny kulinarnej. Ci, którzy znają NY wiedzą, że to nie jest wystarczająco dużo czasu, aby skubnąć dolną stronę wschodnią!

Nasz cel był prosty: spójrz na stylowy wystrój restauracji, oświetlenie, meble i, co najważniejsze, posmakuj wyśmienitego jedzenia. To wszystko jest częścią otwarcia restauracji; nie ma nic złego w zobaczeniu tego, co robią inni, by rozpalić własne kreatywne soki!
Dzień 1: Wyrzucanie rzeczy z ciecierzycy i Jean-George

Nasz program obejmował ponad 27 przystanków, nie wspominając o innych, z którymi musieliśmy się spotkać po drodze. Po przybyciu do Nowego Jorku o 11 rano z Dallas (i rozmawiając o sprawach biznesowych), udaliśmy się prosto do ekologicznego sklepu hummusowego o nazwie Nannoosh. Podziwialiśmy ich bardzo prosty wystrój. Punktem kulminacyjnym była wyjątkowa szklana groszek, który przebiegał wzdłuż środkowego stołu, ale ich ZNAKOMITA sałatka z quinoa była blisko sekundy!

Przed przybyciem do naszego kolejnego lokalu gastronomicznego, Jean-George, przeszukaliśmy garstkę restauracji, gdzie spotkaliśmy się z przyjacielem, aby porozmawiać o interesach i zjeść pięknie przygotowany lunch. Rozpoczęliśmy nasze spotkanie od bardzo interesującego napoju bezalkoholowego; mają linię aromatyzowanych syropów, które produkują w domu i wstrzykują wodę sodową, aby stworzyć wysoko gazowany, aromatyzowany napój. Zacząłem od estragonowego smaku, ciesząc się nim tak bardzo, że nie mogłem się oprzeć zamówieniu czarnej czereśni-yuzu z moim lunchowym przystawką. Pomysły takie jak ta powinny nie tylko pobudzić kreatywność, ale także sens biznesowy. Zapewniają one dużą marżę zysku na koszty napojów.
Nowy Jork, A La Carte

Po naszym wyśmienitym obiedzie w Jean-George przeszliśmy przez Time Warner Center, siedzibę światowej sławy restauracji Per Se (Thomas Keller) i Masa (Takamya)! To była wielka złośliwość – mogliśmy wyglądać, ale nie smakować, ponieważ wszystkie drzwi były tak samo szczelne jak pliki JFK!

Tego wieczoru udało nam się zdobyć naszą listę 7 kolejnych restauracji! Rozpoczęliśmy naszą wieczorną trasę z Allenem i Delaney (były szef kuchni Gordona Ramseya), Momofuku Noodle Bar, Falai (współczesny włoski), Katz’s Deli, a następnie z kilkoma restauracjami Danny’ego Meyera.

Każda restauracja tego wieczoru miała wyjątkową atrakcję! Niektóre z nich świeciły w kuchni, niektóre w stylu, inne w służbie, a nawet w stołkach barowych. Oto kilka zdjęć z naszego wieczoru!

Wieczory takie jak ta są tak korzystne dla szefów kuchni i restauratorów, ponieważ nie tylko cieszymy się dobrym jedzeniem, ale zyskują trochę wglądu w niektóre z najlepszych wizji szefów kuchni w kraju. Daje nam to również możliwość wykorzystania impulsu w branży, identyfikując obecne i przyszłe trendy. Pamiętaj, aby zapytać innych o to, co robią – jest to tak ważne, by przyjmować opinię innych ludzi jako środek do osiągnięcia ostatecznej wizji.
Dzień 2: Zdrowe zdrowie Przyjmuje (bezglutenowy) tort

Chcesz wiedzieć, czy w dzisiejszych czasach klienci są bardziej świadomi zdrowia? Nowy Jork to świetne miejsce do odkrycia. Dzień 2 rozpoczęliśmy od organicznych wegetariańskich restauracji. Ku mojemu zaskoczeniu wszystkie były spakowane! Rozkazy dostawy wylatujące z drzwi, 30 minut czeka na lunch – to było nierealne. Nigdy nie zdawałem sobie sprawy z takiego zapotrzebowania na dania wegetariańskie i już dostosowałem nasze menu w oparciu o to, co zobaczyłem. Jedną z moich ulubionych restauracji była Candle Café; spróbuj indyjskiego talerza!

Po szeleszczeniu przez deszcz ze śniegiem udaliśmy się do Antho’s, znakomitej restauracji greckiej, która była znakomita. Następnie udał się do słynnego na całym świecie hotelu L’Atelier Joela Robuchona w hotelu Four Seasons. Ta restauracja była nienaganna w japońskim stylu i miała zdecydowanie najbardziej wygodny bankiet, z jakim miałem przyjemność siedzieć. Po porannej świeżej, organicznej kuchni, trzymałem się trendu i zamawiałem potrawy z warzywami.

Pomimo podróży skręconej trudnymi warunkami pogodowymi i szalonymi taksówkarzami, udało się nam jakoś spełnić nasz cel i dokonać rezerwacji w Little Owl, P-Ong, Cones, Spotted Pig, Bar Fry i WD-50 na desery.

Kopanie dla Kulinarnego Skarbu

Nowy Jork to szczególne miejsce bogate w historię i różnorodność. Jako miejsce narodzin wielu pojęć i postępowych idei, ma własną kulturę. Nie wstydźcie się, wyruszcie na zewnątrz i zwiedzajcie, poznawajcie nowych ludzi, szukajcie miejscowych restauracji i napotkacie jakieś ukryte skarby.

Jednym z najbardziej znanych z nich był dla nas McNulty’s Tea and Coffee Shop (od 1895 r.). Spotkaliśmy się z irlandzkim właścicielem, który podzielił się swoją historią i zważył nasze zakupy w skali vintage. Te sklepy to umierająca rasa w kraju w połączeniu z Internetem i wygodami dużych sieci sklepów spożywczych. Kiedy masz przyjemność spotkać się z takim znaleziskiem, poświęć trochę czasu, aby się nim cieszyć.
Odpust może być wielką rzeczą

Moja ostatnia podróż do Nowego Jorku była wielkim sukcesem. Podszedłem do tego z otwartym umysłem i odszedłem z nowo odkrytą kreatywnością i innowacją. Podczas podróży nie wahaj się zatrzymać w kuchni, aby spotkać się z szefem kuchni. Szefowie kuchni i restauratorzy to społeczeństwo, które stara się pomagać sobie nawzajem. Moje pomysły spotkały się ze świadomą radą – owocem ich własnych doświadczeń.

Częścią zostania świetnym szefem kuchni jest zaangażowanie w kształcenie ustawiczne, a poświęcenie czasu na naukę u znakomitych szefów kuchni jest nie mniej wartościowe niż jakakolwiek kulinarna klasa lub certyfikat, który rozważyłeś. Ani też nie zamieniasz toque szefa kuchni od czasu do czasu, widząc kulinarny krajobraz świeżymi oczami. Wyjdź tam i od czasu do czasu zaczekaj – ja na pewno!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.