Jak zostać menedżerem restauracji

Kierownicy restauracji są kierownikami żywności. Przy odrobinie wiedzy na temat żywności i dużej wiedzy biznesowej, ci profesjonaliści zapewniają sprawne funkcjonowanie restauracji na każdym poziomie.
Opis stanowiska menedżera restauracji

Zadania kierownika restauracji mogą się bardzo różnić w zależności od tytułu lub rodzaju zakładu. Jednak większość wykonuje niektóre lub wszystkie z następujących obowiązków:

Zarządzanie pracownikami: obejmuje to przeprowadzanie wywiadów, zatrudnianie, ocenianie i zwalnianie pracowników w razie potrzeby. Kierownicy restauracji również nadzorują funkcje planowania i szkolenia
Nadzór finansowy: obejmuje nadzorowanie zapasów żywności, sprzętu i materiałów; obsługa rozliczeń pracowniczych i ewidencji podatkowej; oraz równoważenie dziennych wpływów gotówkowych i obciążeń z rekordem
Obsługa klienta: Kierownicy restauracji dbają o to, aby wszystkie potrawy były podawane szybko i prawidłowo, sprawdzając skargi klientów, jednocześnie rozładowując frustrację. Gdy istnieje kopia zapasowa w przygotowaniu lub obsłudze żywności, menedżerowie ci dowiadują się, dlaczego i rozwiązują problem
Ogólne utrzymanie: Kierownicy restauracji zapewniają, że obiekty i sprzęt są odpowiednio konserwowane i organizują obsługę w razie potrzeby
Nadzór regulacyjny: Kierownicy restauracji zapewniają, że wszyscy pracownicy przestrzegają norm zdrowia i bezpieczeństwa żywności oraz że egzekwowane są lokalne przepisy dotyczące alkoholu i ognia

Istnieje szereg pozycji, które wchodzą w zakres zarządzania restauracją. Najczęstsze obejmują:

Dyrektor generalny: kieruje zakładem.
Asystent menedżera: obsługuje głównego menedżera.
Szef kuchni: Kucharz i nadzoruje cały personel kuchni.
Kierownik jadalni: nadzoruje front domu, w tym obsługę gospodarza i obsługi

Stopnie kierownika restauracji i certyfikaty

Stanowiska zarządzania restauracją były historycznie wypełnione przez osoby z dużym doświadczeniem w restauracji, które chcą uczyć się w pracy. Według Bureau of Labor Statistics (BLS), to się zmienia. Więcej pracodawców niż kiedykolwiek wcześniej rekrutują menedżerów z dwu- lub czteroletnich stopni lub profesjonalnych certyfikatów.

Jeśli chodzi o szkolenie formalne, istnieje wiele różnych ścieżek do wyboru, przede wszystkim:

Powiązać dyplomy z gościnności lub zarządzania żywnością z dwuletnich kolegiów środowiskowych i szkół kształcenia zawodowego.
Dyplom licencjata w zakresie gościnności lub zarządzania żywnością od jednego z blisko 1000 szkół wyższych i uniwersytetów oferujących tego rodzaju program.
Profesjonalne certyfikaty, takie jak oznaczenie Certified Restaurant Facility Professional (CRFP), wymagające od trzech do pięciu lat doświadczenia zawodowego i egzaminu.
Stopnie w pokrewnych dziedzinach, takich jak biznes, podróże i turystyka, o ile wykazują zainteresowanie i umiejętności zarządzania żywnością.

Kursy zarządzania restauracją zazwyczaj zapewniają specjalistyczną wiedzę w różnych dziedzinach, takich jak: odżywianie, sanacja, planowanie i przygotowanie żywności, prawo handlowe, zarządzanie i rachunkowość. Niektóre szkoły oferują również kursy gotowania i przygotowywania posiłków, które są idealne dla osób z doświadczeniem kulinarnym, mającymi zamiar zostać szefem kuchni. BLS zauważa, że ​​sieci restauracji typu „fine-dining” często wymagają od kierowników restauracji realizowania intensywnych programów szkoleniowych w uzupełnieniu do innych szkoleń, które ukończyli.
Wynagrodzenie menedżera restauracji i perspektywy pracy

Tytuł, doświadczenie zawodowe i wpływ edukacji na ile można zarobić jako kierownik restauracji, ale rodzaj zakładu jest prawdopodobnie największym wskaźnikiem. Oto dane dotyczące wynagrodzeń za powiązane kariery z raportu BLS z maja 2014 r .:

Kierownicy usług gastronomicznych: 53 500 USD
Nadzorcy przygotowania i serwowania posiłków: 34 030 USD
Opiekunowie pierwszej linii: 322,420 USD

BLS informuje, że liczba miejsc pracy w branży spożywczej powinna wzrosnąć o 5 procent w latach 2014-2024, nieco wolniej niż średnia 7 procent dla wszystkich miejsc pracy w całym kraju. Na szczęście nadal powinno być dostępnych kilka stanowisk dla początkujących kierowników restauracji, gdy ich poprzednicy przechodzą na emeryturę lub zmieniają zawody.

Inwestowanie w stopień zarządzania restauracją może znacznie poprawić Twój potencjał zarobkowy. Zdobądź dyplom i przygotuj się do przyłączenia się do branży gastronomicznej, ponieważ jest ona ponownie gotowa do rozwoju w nadchodzących latach.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.