Jak zostać menadżerem w kawiarni

Kierownicy kawiarni to menedżerowie usług gastronomicznych, którzy pracują w stołówkach. Chociaż, gdy usłyszysz stołówkę, możesz automatycznie pomyśleć o stereotypowej “damie obiadowej” w siatce do włosów z butami ortopedycznymi obsługującej nierozpoznawalny stek Salisbury z natychmiastowym mash, menadżerami stołówek są ludzie, którzy są odpowiedzialni za zakup wołowiny, planowanie menu i wiele więcej .
Opis stanowiska menedżera kawiarni

Podobnie jak inne stanowiska zarządzania usługami spożywczymi, menedżerowie stołówek to ludzie, którzy zajmują się działalnością biznesową stołówek, zwanych czasami restauracjami z ograniczoną usługą. Menedżerowie kafeterii zajmują się zatrudnianiem i szkoleniem wszystkich pracowników zajmujących się przygotowaniem i obsługą żywności, a także personelem opiekuńczym. Menedżerowie ci obsługują harmonogram, nadzorowanie i płace wszystkich pracowników, a także wszelkie działania sprzedażowe, depozyty gotówkowe i raporty finansowe. Mogą również być odpowiedzialni za marketing, reklamę i tworzenie specjalnych promocji.

Menedżerowie kawiarni są również odpowiedzialni zarówno za kuchnię, jak i za jedzenie, które mogą obejmować:

Nadzorowanie wszystkich metod i praktyk w zakresie usług żywieniowych
Tworzenie zróżnicowanego i udanego menu
Oszacowanie ilości potrzebnej żywności i zapasów oraz utrzymanie właściwej inwentaryzacji
Zamawianie i odbieranie żywności i materiałów
Analizowanie kosztów receptur i menu w celu zapewnienia, że ​​koszty nie przekraczają budżetu

Dodatkowo, zarządcy stołówek muszą utrzymywać zdrowe i bezpieczne środowisko, które spełnia wszystkie państwowe i lokalne przepisy zdrowotne. Ponieważ jedzenie w stołówkach zazwyczaj nie jest wykonywane na zamówienie, zarządcy stołówek odpowiadają za ścisłe przestrzeganie norm sanitarnych i bezpieczeństwa żywności. Obejmuje to kontrolę szkodników.

Wymagania dotyczące edukacji menedżera kawiarni

Chociaż wiele miejsc pracy w stołówkach tylko wymaga zademonstrowanego doświadczenia zawodowego w kuchni lub w zarządzaniu usługami żywieniowymi, niektóre stanowiska mogą wymagać formalnej edukacji. Opisy stanowisk dla menedżerów stołówek zazwyczaj wymagają następujących umiejętności, więc być może trzeba wziąć udział w zajęciach i dążyć do połączenia praktycznego doświadczenia i wykształcenia:

Umiejętności przywódcze i nadzorcze
Umiejętności interpersonalne i obsługi klienta
Umiejętność czytania i pisania po angielsku
Możliwość dodawania, odejmowania, mnożenia i dzielenia
Umiejętność matematyki do obliczania i przeliczania jednostek masy i objętości

Chociaż nie można znaleźć konkretnych programów studiów menedżerskich w kafeterii, stopnie w sztuce kulinarnej, żywieniu lub zarządzaniu gościnnością są zwykle akceptowalne. Można również znaleźć programy zarządzania usługami spożywczymi w szkołach dwu- i czteroletnich, a także przez szkoły internetowe. Biuro Statystyki Pracy (BLS) szacuje, że ponad 1000 uniwersytetów i szkół wyższych posiada programy licencjackie w zakresie instytucjonalnej obsługi gastronomicznej lub zarządzania restauracją. Niektóre szkoły mają nawet tradycyjne lub online programy dla absolwentów w zakresie zarządzania hotelarstwem.

Certyfikacja bezpieczeństwa żywności jest również zalecana menadżerom serwisów gastronomicznych. Popularnym przykładem jest certyfikacja Food Protection Manager (FPMC). Ten program certyfikacji gwarantuje, że nauczysz się odpowiednich technik bezpieczeństwa żywności i warunków sanitarnych wymaganych do utrzymania zdrowej stołówki. Istnieje również szkolenie z zakresu zarządzania szkodnikami dla kierownika kawiarni. Ten rodzaj szkolenia pomógłby zidentyfikować infestacje w dostawach i miejscach przechowywania, zapewniłby metody zapobiegania inwazji i nauczył cię najlepszego sposobu na zachowanie zapisów kontroli szkodników.
Wynagrodzenie menedżera kafeterii i perspektywy zatrudnienia

Chociaż BLS nie zbiera danych wynagrodzenia specjalnie dla menedżerów stołówek, zbiera dane dla kierowników usług gastronomicznych. W maju 2014 roku ci menedżerowie zarabiali średnio 11 500 USD rocznie. To równowartość w wysokości około 25 USD.

Wpływ recesji gospodarczej na pozycje w zarządzie stołówki jest trudny do oszacowania. Choć National Restaurant Association nie podaje statystyk dotyczących kawiarni, organizacja prognozuje ogólny wzrost w branży restauracyjnej z roku na rok. Ponieważ wiele okręgów szkolnych w całym kraju musiało zwolnić pracowników szkolnych ze względu na cięcia budżetowe, bardziej prawdopodobne jest to, że wpłynęło to na pracę kierownika stołówki.

Ogólnie rzecz biorąc, zostając menadżerem w kafeterii, musisz mieć dobre umiejętności administracyjne i nadzorcze oraz trochę doświadczenia w kuchni lub kuchni. Jeśli podoba ci się korzyści z nieco bardziej przewidywalnej kariery w zarządzaniu usługami spożywczymi, możesz być gotowy do przejęcia sterów i zarządzania kafeterią.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.