Jak szefowie kuchni mogą położyć kres marnotrawstwu żywności

Chociaż większość profesjonalnych kucharzy jest pasjonatami żywienia ludzi, świat potrzebuje więcej szefów kuchni, którzy są tak samo podekscytowani kończąc głód. Każdy, kto korzysta z usług gastronomicznych, wie, że ogromna ilość żywności marnuje się między stacją dokującą a płytą klienta. Jeśli potrzebujesz dalszych dowodów, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zleciła badanie, które wykazało, że “jedna trzecia żywności produkowanej na świecie do spożycia przez ludzi … jest tracona lub marnowana”, a liczba ta wzrasta do prawie jednej połowa w Stanach Zjednoczonych. Koniec marnotrawstwa żywności to jeden ze sposobów, w jaki szefowie kuchni mogą zwalczać głód.

Dlaczego marnujemy tak dużo jedzenia w Stanach Zjednoczonych?

Na swoim blogu “Eats Civil” Amber Turpin tworzy istotne powiązania między sposobem przetwarzania żywności w Stanach Zjednoczonych a marnotrawieniem żywności. Podkreśla, że ​​żywność (od warzyw do owoców morza) jest hodowana w ogromnych ilościach, które muszą być przechowywane i przewożone w całym kraju, co prowadzi do zepsucia i jest często wyrzucane, zanim można je bezpiecznie spożywać.

Turpin omawia również konsekwencje tak taniego jedzenia w Stanach Zjednoczonych. Zbyt łatwo jest zamówić bardzo duży francuski narybek za 1 USD więcej, a następnie wyrzucić większość z nich. Alternatywnie, w krajach rozwijających się, gdzie żywność jest często bardzo droga, rzadko jest marnowana na poziomie konsumentów.

Zamiast używać tego, co mamy, Amerykanie lubią gotować z recepturami, które wymagają bardzo specyficznych, często odległych składników, które mogą nie zostać zużyte, zanim zostaną rzucone. Mamy również kulturową potrzebę “doskonałego jedzenia”, więc wiele doskonałych potraw jest rzucanych na doku dostawcze z powodu niedoskonałości wizualnych.

Rozwiązania dotyczące kończenia marnotrawienia żywności

Niektóre sposoby, w jakie szefowie kuchni mogą położyć kres marnotrawstwu żywności, to między innymi tworzenie bezpośrednich relacji z rolnikami i oferowanie lokalnie przygotowywanych potraw, zmiana oczekiwań wokół idealnej wizualnie żywności, oferowanie rozsądnych rozmiarów porcji (lub pozwalanie konsumentom na wybór wielkości porcji), kompostowanie i kształcenie się na temat przechowywanie świeżej żywności dla maksymalnego wykorzystania.

W celu uzyskania dalszych pomysłów Agencja Ochrony Środowiska stworzyła tę hierarchię zleceniodawców, aby pomóc usługom żywnościowym wyeliminować marnotrawienie żywności (i zaoszczędzić pieniądze):

Redukcja źródła (zmniejszenie kosztów zakupu)
Nakarm głodnych ludzi (zwiększ przychody z ulg podatkowych na darowizny żywności)
Karmienie zwierząt (zmniejszanie wydatków na opłaty za wywóz śmieci)
Stwórz biodiesel z olejami odpadowymi (zmniejsz wydatki na opłaty za wywóz śmieci)
Tworzenie kompostu w celu zmiany gleby (zmniejszenie wydatków na opłaty za usuwanie odpadów i zwiększenie przychodów dzięki sprzedaży kompostu)

Szkoły kulinarne również odgrywają istotną rolę w eliminowaniu marnotrawstwa żywności. Realizują programy mające na celu edukację uczniów i pracowników na temat technik wyprzedzających, zapobiegających zagubieniu żywności, a także sposobów wykorzystania resztek jedzenia po jego przygotowaniu. Programy obejmują spożywanie resztek żywności w celu wytworzenia kompostu, który zostaje sprzedany lub użyty w ogrodach warzywnych kampusu, przekształcenie zużytego oleju roślinnego na bio olej napędowy w celu zasilania pojazdów kampusowych i przekazywanie resztek jedzenia do banków żywności.

Odpady żywnościowe są naturalnym problemem dla szefów kuchni, którzy lubią karmić ludzi. Nie tylko wyeliminowanie odpadów żywnościowych może pomóc w wyeliminowaniu głodu, ale może również zaoszczędzić inne zasoby: do 10 procent powierzchni składowiska odpadów, a także zużyte paliwo i emisje stworzone do jego transportu. Rób, co możesz, jako szef kuchni, aby nie marnować dobrego jedzenia.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.