Chociaż większość profesjonalnych kucharzy jest pasjonatami żywienia ludzi, świat potrzebuje więcej szefów kuchni, którzy są tak samo podekscytowani kończąc głód. Każdy, kto korzysta z usług gastronomicznych, wie, że ogromna ilość żywności marnuje się między stacją dokującą a płytą klienta. Jeśli potrzebujesz dalszych dowodów, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zleciła badanie, które wykazało, że “jedna trzecia żywności produkowanej na świecie do spożycia przez ludzi … jest tracona lub marnowana”, a liczba ta wzrasta do prawie jednej połowa w Stanach Zjednoczonych. Koniec marnotrawstwa żywności to jeden ze sposobów, w jaki szefowie kuchni mogą zwalczać głód.
Dlaczego marnujemy tak dużo jedzenia w Stanach Zjednoczonych?
Na swoim blogu “Eats Civil” Amber Turpin tworzy istotne powiązania między sposobem przetwarzania żywności w Stanach Zjednoczonych a marnotrawieniem żywności. Podkreśla, że żywność (od warzyw do owoców morza) jest hodowana w ogromnych ilościach, które muszą być przechowywane i przewożone w całym kraju, co prowadzi do zepsucia i jest często wyrzucane, zanim można je bezpiecznie spożywać.
Turpin omawia również konsekwencje tak taniego jedzenia w Stanach Zjednoczonych. Zbyt łatwo jest zamówić bardzo duży francuski narybek za 1 USD więcej, a następnie wyrzucić większość z nich. Alternatywnie, w krajach rozwijających się, gdzie żywność jest często bardzo droga, rzadko jest marnowana na poziomie konsumentów.
Zamiast używać tego, co mamy, Amerykanie lubią gotować z recepturami, które wymagają bardzo specyficznych, często odległych składników, które mogą nie zostać zużyte, zanim zostaną rzucone. Mamy również kulturową potrzebę “doskonałego jedzenia”, więc wiele doskonałych potraw jest rzucanych na doku dostawcze z powodu niedoskonałości wizualnych.
Rozwiązania dotyczące kończenia marnotrawienia żywności
Niektóre sposoby, w jakie szefowie kuchni mogą położyć kres marnotrawstwu żywności, to między innymi tworzenie bezpośrednich relacji z rolnikami i oferowanie lokalnie przygotowywanych potraw, zmiana oczekiwań wokół idealnej wizualnie żywności, oferowanie rozsądnych rozmiarów porcji (lub pozwalanie konsumentom na wybór wielkości porcji), kompostowanie i kształcenie się na temat przechowywanie świeżej żywności dla maksymalnego wykorzystania.
W celu uzyskania dalszych pomysłów Agencja Ochrony Środowiska stworzyła tę hierarchię zleceniodawców, aby pomóc usługom żywnościowym wyeliminować marnotrawienie żywności (i zaoszczędzić pieniądze):
Redukcja źródła (zmniejszenie kosztów zakupu)
Nakarm głodnych ludzi (zwiększ przychody z ulg podatkowych na darowizny żywności)
Karmienie zwierząt (zmniejszanie wydatków na opłaty za wywóz śmieci)
Stwórz biodiesel z olejami odpadowymi (zmniejsz wydatki na opłaty za wywóz śmieci)
Tworzenie kompostu w celu zmiany gleby (zmniejszenie wydatków na opłaty za usuwanie odpadów i zwiększenie przychodów dzięki sprzedaży kompostu)
Szkoły kulinarne również odgrywają istotną rolę w eliminowaniu marnotrawstwa żywności. Realizują programy mające na celu edukację uczniów i pracowników na temat technik wyprzedzających, zapobiegających zagubieniu żywności, a także sposobów wykorzystania resztek jedzenia po jego przygotowaniu. Programy obejmują spożywanie resztek żywności w celu wytworzenia kompostu, który zostaje sprzedany lub użyty w ogrodach warzywnych kampusu, przekształcenie zużytego oleju roślinnego na bio olej napędowy w celu zasilania pojazdów kampusowych i przekazywanie resztek jedzenia do banków żywności.
Odpady żywnościowe są naturalnym problemem dla szefów kuchni, którzy lubią karmić ludzi. Nie tylko wyeliminowanie odpadów żywnościowych może pomóc w wyeliminowaniu głodu, ale może również zaoszczędzić inne zasoby: do 10 procent powierzchni składowiska odpadów, a także zużyte paliwo i emisje stworzone do jego transportu. Rób, co możesz, jako szef kuchni, aby nie marnować dobrego jedzenia.