Jagody dojrzałe do zbioru

Ach, lato. Nawet ci, którzy mają za sobą długi czas, trochę się nostalgią za leniwymi dniami pływania dziurami, świetlikami i piknikami z grilla. I nie ma lepszego sposobu na zakończenie całodziennego moczenia w słońcu niż deser ze świeżych owoców – chłodnych i soczystych jagód, truskawek, malin i jeżyn. Sezon jagodowy to oficjalna deklaracja natury, że lato jest już w drodze.
Letnia prognoza jagód

Nie ma wątpliwości, że mieliśmy bardzo mroźną zimę w stosunku do innych ostatnich lat, prawdopodobnie związane z tym, co niektórzy naukowcy nazywają najsilniejszym El Niño od zimy 1997-98. El Nino to tymczasowa zmiana klimatu Oceanu Spokojnego, regionu na równiku. Zmiany mogą mieć duży wpływ na klimat na Ziemi, powodując wilgotne zimy w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych i susze w Indonezji i Australii – a te warunki mają wpływ na uprawy.

Rolnicy obawiali się ciężkich opadów we wrześniu, kiedy walczyli w deszczowej pogodzie, aby przygotować pola i posadzić rośliny jagodowe. Uprawy sadzono późno na wielu obszarach. Później opady śniegu faktycznie zapewniły izolację, utrzymując jagody pod kątem 25 stopni pod warstwą śniegu. Wraz ze wzrostem temperatury, ciepłe dni dojrzewają jagody. W skrócie, ilość jagód jest obniżona, ale jakość będzie na najwyższym poziomie.

Konsumenci mogą stwierdzić, że jagody są droższe w supermarketach ze względu na małą objętość, a wszyscy wiedzą, że owoce są drogie, aby zacząć! Bardziej owocne podejście (tak, poszedłem tam)? Odbiór własny!
U-Pick Berry Farms

Christina Collazo wybrała się na Sweet Berry Farm w Marble Falls w Teksasie podczas sezonu zbioru truskawek. “Szczerze mówiąc, nie zrobiłem tego dla świeżości, poszliśmy dla zabawy”, mówi. “[Mój syn] i ja szukaliśmy czegoś do zrobienia i była to zabawna mini-przygoda.”

Farmy jagodowe typu “U-Pick” są łatwe do znalezienia dzięki zasobom takim jak PickYourOwn.org, katalog gospodarstw u-pick w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, RPA i innych krajach. Witryna zawiera także kalendarze z uprawami dla każdego obszaru lokalnego, które zawierają informacje o tym, co jest dostępne w ciągu roku, lokalne prognozy pogody i pomysły na temat tego, co zrobić z wybraną nagrodą, np. Jak zrobić dżem, galaretkę i 150 inne przepisy z instrukcjami krok po kroku jak można, zamrażać, suszyć lub konserwować zbiory.

Farmy jagodowe typu “U-pick” oferują wiele korzyści w porównaniu do supermarketów. Rozważ następujące korzyści:

Oszczędzać pieniądze. Sklepy spożywcze pobierają wysokie ceny, ponieważ jagody łatwo się bruą, szybko psują i nie wysyłają dobrze. To daje dużo zepsutych jagód. Wytnij środkowego mężczyznę i przejdź bezpośrednio do źródła!
Jedzenie świeżych produktów. Większość produktów w USA wybierana jest od czterech do siedmiu dni, zanim trafi na półki w supermarketach. Samo zbieranie jagód pozwala uzyskać najświeższe owoce. Jagody idą prosto z buszu do twojego kosza.
Wspieranie lokalnych rolników. Jeśli jedzenie zostanie odebrane do siedmiu dni przed przybyciem do sklepu spożywczego, dzieje się tak dlatego, że sprzedaje się je średnio na 1500 mil. A to tylko produkty amerykańskie. Odległości są znacznie dłuższe w przypadku produktów importowanych z Meksyku, Azji, Kanady, Ameryki Południowej i innych krajów. Zbieranie własnych jagód pomaga chronić środowisko i pomaga drobnym rolnikom. Kupując w supermarkecie, tylko 18 centów za każdego dolara trafia do plantatora – reszta idzie do pośredników. Odetnij je od obrazu i poznaj swoich lokalnych rolników.

Wspomnienia słodkich lat. Wiele osób, takich jak Christina, robi dzień zbierania jagód, pakuje piknikowy lunch i zaprasza członków rodziny i przyjaciół, aby razem spędzili dzień w tym kraju. Farmy często oferują stoły piknikowe, wycieczki i szansę na zakupy dla innych produktów wytwarzanych lokalnie. Niektóre gospodarstwa oferują również przejażdżki na siano, sklepy z pamiątkami i restauracje. Christina mówi: “Sweet Berry Farms ma labirynt latem i jesienią, mają także zwierzęta hodowlane do karmienia, a sprzedają domowe lody i popsicles, które były pyszne!”

Przechowywanie, przygotowanie i gotowanie jagód

Po zebraniu jagód właściwa pielęgnacja i przechowywanie mogą zapobiec przedwczesnemu zepsuciu. Trzymaj jagody niemyte i w lodówce, aż będą gotowe do spożycia. Staraj się jeść lub przetwarzać jagody w ciągu dwóch lub trzech dni, aby uzyskać najlepszy smak.

Jagody robią smaczną przekąskę i wiążą się z długą listą korzyści zdrowotnych. Zawierają ogromną nutę odżywczą, zawierającą wyjątkowo dużą porcję substancji fitochemicznych, witamin, minerałów i błonnika o niewielkich rozmiarach.

Ale jagody nie służą tylko do podjadania. “Cokolwiek nie jedliśmy”, mówi Christina, “zwykliśmy piec cynamonowe babeczki, mniam!” Istnieją również proste przepisy dla tych, którzy mają kulinarne obawy lub niechęć do pieczenia i konserwowania. Wypróbuj następujące przepisy z nagrodą dla jagód i ciesz się ciepłymi, leniwymi letnimi dniami dzięki słodkim i soczystym owocom swojej pracy.

Każda recepta służy czterem.

Dzień Niepodległości Borówka Parfait

1 przygotowane ciasto z aniołem
1/4 szklanki czerwonej porzeczki galaretki
1 szklanka borówek
1 szklanka truskawek, poćwiartowana
12 uncji waniliowego jogurtu

Z ząbkowanym nożem pokroić ciastko z aniołem na 1/4-calowe plastry (prawdopodobnie będziesz mieć resztki ciasta). Rozłóż galaretkę na siedmiu kawałkach ciasta i nałóż na siedem kolejnych plasterków. Przycinaj ciemne skorupy. Używając foremnego foremnika do ciastek wyciąć gwiazdki z czterech galaretowatych kanapek. Wytnij pozostałe trzy kanapki na 3/4 cala kwadratów.

Połóż połowę kwadratów ciasta, połowę jagód i trzy czwarte jogurtu w cztery szklanki, dzieląc równo. Na wierzchu druga połowa kwadratów ciasta i jagód, a także kilka lalek jogurtu. Umieść gwiazdkę na górze.

Sałatka ze szpinaku truskawkowego

2 łyżki sezamu
1 łyżka maku
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego lub octu owocowego
1/4 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżka zielonej cebuli, mielona
10 uncji szpinaku, płukany i suszony
1 kwarta truskawek, łuszczone i krojone
1/4 szklanki migdałów, blanszowanych i pokrojonych w bloki

Aby ubrać sos, wymieszaj pierwsze siedem składników w średniej misce. Przykryj i wytrzyj przez godzinę. Aby przygotować sałatkę, połącz szpinak, truskawki i migdały (zastaw cztery łyżki migdałów). Wlać sos i wrzucić sałatkę. Przechowywać w lodówce przez 10 minut przed podaniem. Podzielić równo na cztery miski i posypać pozostałe migdały na wierzch.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.