Jabłka

Wyraźne, słodkie i pyszne jabłka są prawdziwą ucztą, bez względu na to, jak je jeść. Oprócz tego, że są smaczne, jabłka są również przekąską bez poczucia winy, oferując konsumentom wiele korzyści zdrowotnych. Większość z nas lubi świeże jabłka, soki, ciasto lub jabłecznik, ale istnieje wiele innych sposobów na cieszenie się tym jesiennym klasykiem, gdy jest używany jako składnik zup, sałatek, przystawek i oczywiście deserów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się wskazówek na temat gotowania z tym kwintesencją jesiennego przysmaku.
Znalezienie idealnego Apple

Większość szefów kuchni zgadza się, że najlepsze posiłki zaczynają się od składników najwyższej jakości. Aby znaleźć najlepsze jabłka do swoich ulubionych przepisów, supermarket powinien być ostatnim przystankiem. W wielu częściach Stanów Zjednoczonych najświeższe (a przez to najbardziej pożywne) jabłka są dostępne na targowiskach lub w wybranych przez siebie sadach. Miejscowi hodowcy często oferują różne odmiany jabłek, a także mogą być doskonałym źródłem informacji na temat różnych sposobów ich wykorzystania. Sprawdź Katalog rynku rolników Chef2Chef, aby znaleźć rynek rolników w pobliżu.
Różnorodność jest przyprawą życia

Istnieją tysiące odmian jabłek na całym świecie, ale większość z nas jest trudna do nazwania więcej niż 5 lub 6. Chociaż jabłka Golden Delicious są właśnie tym, dlaczego nie poszerzyć swoich horyzontów jabłek i spróbować Macoun, które wielu twierdzi, że jest smaczniejszy od swojego krewnego, McIntosha. Cox Orange Pippin jest podobno świetnym wyborem do deserów, a Honeycrisp to bardzo pożądane jabłko idealne na świeże mlaskanie. Od jabłek Granny Smith po Fuji, z pewnością znajdziesz idealną odmianę dla swojego przepisu.

Nawet jeśli porównać częściej znane odmiany jabłek dostępne w lokalnym supermarkecie, oczywiste jest, że nie wszystkie jabłka są sobie równe. Najlepszym sposobem na poznanie subtelnych różnic między odmianami jabłek jest przetestowanie ich samodzielnie. Możesz odkryć ulubione ulubione pudełko na lunch lub tajny składnik swojej wkrótce popularnej zupy curry.
Zbieranie i przechowywanie jabłek

Aby uzyskać najlepszą jakość jabłek, muszą być zebrane w idealnym czasie i odpowiednio przechowywane. Sezon zbiorów zmienia się z jednej odmiany do drugiej i jest wynikiem pogody i innych warunków środowiskowych. Dojrzałe jabłka do zbioru powinny być jędrne, soczyste i chrupiące. Niezależnie od tego, czy wybierasz je sam, czy kupujesz w sklepie, upewnij się, że wybrane przez Ciebie jabłka są odpowiednie.

Większe jabłka nie zachowują się tak dobrze, jak mniejsze, więc najlepiej oddzielić jabłka według wielkości. Według Iowa State’s Horticulture News, owoce powinny być przechowywane w temperaturze około 32 stopni Celsjusza, w środowisku wilgotnym (90 do 95 procent). Biorąc pod uwagę te idealne warunki, wiele odmian, takich jak Red Delicious, może trwać do 5 miesięcy.

Masz więcej jabłek, niż możesz przechowywać? Nie ma problemu! Nadwyżkę można puszkować, suszyć lub zamrażać. Należy jednak pamiętać, że mrożone jabłka po rozmrożeniu ulegają szybkiemu zepsuciu.

reatywne wykorzystanie jesiennych jabłek

Podczas gdy niewielu z nas może się oprzeć świeżej szarlotce, nie ma potrzeby umieszczania jabłek na deser. Wypróbuj niektóre z tych pomysłów, aby włączyć te zdrowe owoce do każdego posiłku.

Śniadanie: Zrób sobie miskę owsianki z jabłkami i cynamonem lub spróbuj upiec ciasto naleśnikowe z tartym jabłkiem.
Czas na przekąskę: Sparuj ostre jabłko z plasterkami sera cheddar lub masłem migdałowym, aby uzyskać zdrowy, energetyzujący smakołyk.
Obiad: Podaruj sałatkę kopniakiem z kawałkami jabłka lub spróbuj twarożku z jabłkami na lekki, pożywny posiłek w południe.
Kolacja: Jabłka dobrze pasują do większości mięs, a nawet do owoców morza, do nadzień i sosów. Aby uzyskać łatwe, kolorowe przystawki, sautée jabłka z czerwoną kapustą, cebulą, octem, sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Jabłko jest również naturalnym uzupełnieniem wieprzowiny.
Przez cały rok: znajdź swoją ulubioną odmianę, kup buszel, utwórz i zamrozić jabłecznik, abyś mógł cieszyć się smakiem jesieni przez cały rok.

Wszechstronny owoc obfitują w przepisy, a jesień to sezon, w którym można znaleźć pyszny smak, wyjątkową konsystencję i obfite wartości zdrowotne jabłek w swoim repertuarze kulinarnym. Zdobądź jabłka, znajdź kilka nowych przepisów i baw się dobrze!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.