Idealnie stara i chrupiąca klasa kulinarna: pieczywo rzemieślnicze

Chleb od wielu lat jest dietetycznym odżywianiem dla wielu kultur, a znaczenie niedrogiego, dobrze wykonanego chleba znajduje odzwierciedlenie w wielu przepisach przejętych w historii, wynika z magazynu „History”. Na przykład w Anglii w 1266 r. Wydano ustawę określającą cenę, jaką piekarz mógłby pobierać za chleb. Prawo obowiązywało przez ponad 600 lat i nie było jedynym prawem tego rodzaju. Piekarze byli powieszeni w Turcji za zbyt wysokie ceny chleba, a Anglia i Egipt uchwaliły prawa w średniowieczu surowymi karami dla piekarzy sprzedających wadliwy chleb. Dzisiejsi piekarze mogą stracić stałych klientów zamiast stawać twarzą w twarz z pręgierzem, ale chleb nie jest dziś mniej ważny.

Chleb rzemieślniczy to pieczywo wytwarzane zamiast produkowane komercyjnie. Wytwarzanie tych chlebów jest zarówno nauką, jak i sztuką, dlatego niektóre programy studiów sztuk kulinarnych poświęcają cały swój kurs sztuce.

Czego można się spodziewać w klasie chleba rzemieślniczego

Jeśli jesteś zapisany na program studiów kulinarnych, specjalność chleby lub klasa rzemieślników zazwyczaj nie będzie jedną z pierwszych lekcji gotowania. Możesz mieć wstępne metody pieczenia lub klasę składników, która jest warunkiem wstępnym do specjalnego kursu chleba. W specjalnym kursie chleba nauczysz się:

Chude, obfite i kwaśne pieczywo na ciasto
Bagietki, precle, regionalne i etniczne pieczywo
Pieczywo sezonowe i sezonowe

Otrzymasz również instrukcje dotyczące innowacyjnych metod pieczenia i nauczysz się mieszać, kształtować i kończyć specjalistyczne pieczywo. Być może zauważyłeś, że niektóre rodzaje chleba zawsze wyglądają tak samo. Dzieje się tak dlatego, że istnieje wiele klasycznych chleba dla rzemieślników, które muszą opanować piekarze. Dowiesz się również, jak układać ciasto i dekoracyjnie go używać.

Nauka pieczenia chleba rzemieślniczego

Sprawia, że ​​jeden bochenek może wydawać się łatwy do opanowania, ale czy możesz mieć pewność, że za każdym razem uzyskasz świetne wyniki, bez względu na to, ile pieczonych bochenków lub niezależnie od wybranej mąki? Właśnie dlatego nauczysz się matematyki i nauk ścisłych w szkole kulinarnej. Dowiesz się, jak prawidłowo mierzyć składniki, jak je skalować i jak prawidłowo konwertować przepis. W przypadku pieczywa może to być trudne, gdy zacznie się zamieniać mąki o różnych właściwościach.

Na przykład mąka pszenna musi być zastąpiona wagą, a nie objętością, ale nawet wtedy piekarz musi znać właściwości konkretnej pszenicy, aby właściwie dostosować przepis. Pszenica twarda i miękka ma różne poziomy zawartości białka, co może wpływać na wagę mąki i gęstość ciasta i uzyskanego produktu.

Chemia jest również integralną częścią pieczenia chleba. Jeśli nigdy nie zastanawiałeś się nad różnicą między proszkiem do pieczenia jednostronnego i dwustronnego działania, nawet nie zarysowałeś powierzchni pieczenia i chemii. Co robisz, jeśli ciasto jest grube? W jaki sposób wysokość wpływa na ilość CO2 wymaganą do wypieku? Różnorodność czynników wpływa na sposób używania pojedynczego składnika, takiego jak proszek do pieczenia, nawet przed wprowadzeniem wszystkich innych składników i czynników produkcji chleba.

Intensywne kursy kulinarne w piekarnictwie mają na celu nauczyć wszystkich czynników wpływających na ciasto, dzięki czemu można rozpoznać błędy i szybko je skorygować. Nawet jeśli piekarze nie stoją przed pręgierzem, doświadczeni piekarze mają za zadanie wytwarzanie doskonałego produktu o stałych wynikach.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.