Gotowanie z kawą

Gotowanie z kawą było trendem warzenia amerykańskich szefów kuchni. Niezależnie od tego, czy są to słodkie, czy słodkie, kawa charakteryzuje się słodko-gorzką czekoladą, prażonymi orzechami, dojrzałymi ciemnymi jagodami i kwiatowymi, winogronowymi lub brzoskwiniowymi nutami, które dodają bogactwa do jedzenia, jak żadna inna przyprawa.
The Coffee Belt

Większość kawy dostępnej obecnie na rynku pochodzi z dwóch głównych gatunków. Po pierwsze, Arabica, uważana za najlepszy owoc, produkuje fasolę o mniejszej kwasowości i kofeinie i często jest sprzedawana jako kawa dla smakoszy. Z drugiej strony, fasola Robusta pochodzi z mocniejszej rośliny, produkującej niższą klasę fasoli o cierpkim smaku i wyższej zawartości kofeiny.

Każda odmiana rozwija się w meandrującym pasie wzdłuż równika, znanym jako pas kawy. Większość kawy sprzedawanej w Stanach Zjednoczonych pochodzi z Brazylii, chociaż Hawaje i Australia produkują jedne z najbardziej popularnych ziaren kawy.
Dlaczego kawa pachnie tak dobrze?

Charakterystyczny aromat, który kojarzymy z kawą, powstaje podczas procesu prażenia, kiedy ma miejsce szereg reakcji chemicznych. Podczas pieczenia temperatura ziarna osiąga 390 ° F, a skrobia w fasoli zaczyna się rozkładać, zmieniając się w cukry proste, które zaczynają karmelizować. Naturalne oleje są uwalniane, a kwasy i kofeina zaczynają słabnąć, zmieniając smak lub fasolę, a także jej wagę i wygląd. Im ciemniejsza jest pieczeń, tym bardziej karmelizują się cukry proste, tworząc mocną i skomplikowaną fasolę.
Kawa jako składnik

Nic dziwnego, że kawa jest wymieniona jako ulubiony składnik wśród najlepszych szefów kuchni. Kawa ma charakterystyczny smak, który można łatwo podnieść lub obniżyć w dowolnej recepturze. Moczenie pełnych ziaren oferuje łagodne wprowadzenie smaku kawy do kremów i ciast, podczas gdy barki z mieloną kawą wchodzą w skład zapiekanek przypraw.

Kawa powinna być używana tak, jakbyś używał jakiejkolwiek mocnej przyprawy. Podobnie jak cynamon lub kminek, aromaty kawowe najlepiej przenosić przez ciepłe oleje i wilgoć. Bez względu na to, czy delikatnie wlewasz cechy brunetki w delikatne płyny, wzmacniasz mięso pikantnymi ścierając, czy dodajesz charakterystyczny napar do zup, gulaszów, a nawet sosów na bazie pomidorów, kawa ma zdolność podwyższania innych smaków o podobnych profilach. Dodanie niewielkiej ilości kawy do receptur na bazie czekolady lub włączenie kawy do przepisów z papryczkami nasila czekoladę lub chili, ponieważ te profile smaku są nieodłącznie związane ze wszystkimi składnikami.
Idealna filiżanka kawy

Zaparzanie idealnej kawy w domu jest łatwiejsze niż myślisz, wykonując następujące proste czynności:

Zawsze zaczynaj od świeżo palonej, pełnoziarnistej kawy zmielonej tuż przed zaparzeniem.
Użyj świeżej, zimnej wody. Woda z kranu jest idealnie cienka, ale czasami może wlać zanieczyszczenia do naparu, jeśli nie jest przefiltrowana. Woda butelkowana to świetna alternatywa.
Użyj właściwego mielenia dla wybranej metody parzenia. Różne metody warzenia wymagają specyficznych mielin, aby uzyskać doskonałe aromaty i smaki z fasoli.
Standardowa amerykańska łyżka kawy do 6 uncji wody wytwarza jedną filiżankę kawy. Mniej lub więcej kawy na 6 uncji może być wykorzystane do odzwierciedlenia specyficznych gustów.
Zacznij od idealnie czystej prasy, garnka lub ekspresu do kawy, aby zapewnić najlepszy smak.
Nigdy nie wprowadzaj mielonej kawy do wrzącej wody dłużej niż przez kilka sekund. Utrzymuj temperaturę wody od 195 do 205 stopni Fahrenheita.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.