Gotowanie z karczochami

Czekaj na wiosnę z tym wyjątkowym i wszechstronnym warzywem

Jeśli nigdy nie próbowałeś karczocha, teraz masz szansę. Szczyt sezonu dla tego śródziemnomorskiego krewnego ostu jest od marca do maja. Rolnicy z Castroville w Kalifornii, samozwańcze Centrum Karczochów Świata, prawdopodobnie zbierają już tegoroczne zbiory. To małe hrabstwo Monterey, w którym 75% z 3 milionów kartonów krajowych karczochów pochodzi, świętuje karczoch od 1959 roku z dorocznym festiwalem w połowie maja. Następnym razem, gdy będziesz w sklepie spożywczym, możesz świętować, dodając do koszyka kilka karczochów. Jeśli jesteś jak większość ludzi, po jednym ujęciu płatów karczochów zanurzonych w roztopionym maśle, będziesz uzależniony.
Karczochy: podstawy

Podczas gdy odmiany Globe prawdopodobnie kojarzą się z karczochami, istnieje wiele odmian tej rośliny, która może mieć kolor od oliwkowozielonej do głębokiej czerwieni. Chociaż powszechnie znany jako warzywo, karczoch jest w rzeczywistości pączkiem kwiatowym, który po zakwitnięciu ma barwę fioletowo-niebieską. Ponieważ każda roślina karczocha ma wiele pączków, karczochy mają różne rozmiary – największe nadają się do gotowania na parze lub wrzenia, podczas gdy karczochy (często dużo tańsze niż ich duże rodzeństwo) są smacznym i delikatnym dodatkiem do prawie każdego przepisu .

Przy kupowaniu karczochów, tak jak w przypadku każdego produktu, świeże jest najlepsze. Wybierz karczochy, które są szczelnie zamknięte i wydają się ciężkie dla ich wielkości z kilkoma odbarwionymi lub pomarszczonymi liśćmi. Pocieraj razem liście; jeśli piszczą, masz naprawdę świeży okaz. Gdy już dostaniesz karczochy do domu, trzymaj je w zamkniętej torbie w lodówce, aby zapobiec przebarwieniom.
Ugotuj karczocha w 5 łatwych krokach

Gdy już się zanurzysz i zrobisz pierwszy zakup karczochów, przygotowanie jest proste. Podczas gotowania z karczochami może być tak proste lub skomplikowane, jak chcesz to zrobić, po raz pierwszy szefowie kuchni powinni zacząć od klasycznego gotowane na parze lub gotowane podejście.

Umyć karczoch w zimnej wodzie.
Usuń wszelkie odbarwione lub pomarszczone dolne płatki.
Za pomocą noża ze stali nierdzewnej (aby zapobiec przebarwieniu) przyciąć nóżkę blisko podstawy karczocha.
Odetnij górną ćwiartkę płatków, jeśli wolisz, chociaż jest to czysto estetyczna opcja, ponieważ kolce nie są zbyt ostre po ugotowaniu.
Aby zachować kolor warzyw, zanurz go w zakwaszonej wodzie przed gotowaniem (jedna litr wody zmieszanej z jedną łyżką soku z cytryny lub octu). Możesz dodać odrobinę cukru i soli do wrzącej wody, aby uzyskać lepszy smak.
Parować (umieścić na stojaku powyżej cala lub dwóch wrzącej wody) lub zagotować (dodać do garnka z wystarczającą ilością wrzącej wody, aby całkowicie pokryć). Gotuj, aż z łatwością zdejmiesz płatek blisko środka – od 25 do 40 minut w zależności od wielkości karczocha.

Perfect Finger Food

Rozkoszny smak świeżo ugotowanych karczochów nie wymaga niczego więcej niż zwykłego sosu do dipingu. Kucharze szukający łatwego sposobu na ożywienie menu wiosennego często polegają na karczochach jako przyjemny sposób na rozpoczęcie specjalnego posiłku. Ten kolczasty warzyw może być zastraszające obecności na stole, jednak jeśli nigdy wcześniej nie miał przyjemność jeść jedną całość. Na szczęście kilka wskazówek może pomóc nawet początkującym karczochom cieszyć się orzechowym smakiem tej wyjątkowej rośliny.

Wyciągaj płatki zewnętrzne jeden po drugim, zanurz grubszą podstawę w wybranym sosie i ugryź lub zeskrob tłustą masę z wnętrza płatka zębami. Odrzuć resztę płatka.
Kiedy dojdziesz do serca karczocha, łyżką lub odetniesz rozmytą część w środku, pociąć pozostałą część serca (włączając w to dowolną część przymocowanego łodyga) na kawałki wielkości zgryzu, zanurzyć i rozkoszować się!

Zrób gotowanie z karczochami!

Gdy opanujesz podstawową technikę przygotowywania (i jedzenia), nadszedł czas, aby stać się kreatywnym. Karczochy nadają się do szerokiej gamy preparatów i na pewno dodadzą szczególnego akcentu każdemu menu, które zaserwują. Karczochy mogą być marynowane i grillowane, nadziewane bułką tartą i smażone, smażone mięsem i warzywami jako dodatek do makaronu, pieczone, duszone, dodawane do sałatek lub śmietanowane w zupach. Jeśli wolisz zachować prostotę, spróbuj zmienić sosy zanurzeniowe na parzone karczochy. Aby zmienić tempo z masła, domowe sosy na bazie majonezu (zmieszane ze świeżymi ziołami lub przyprawami curry lub czosnkiem i cytryną) są miłym dodatkiem.

Jak w przypadku każdego składnika, zdobycie praktycznego doświadczenia z karczochami jest najlepszym sposobem opanowania sztuki włączania go do menu. Skorzystaj z tegorocznego sezonu, aby zostać miłośnikiem karczochów!


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.