Geny odgrywają rolę w wyzwalaniu otyłości, ale tak samo wasza dieta

Nowe badanie mówi obecnie, że chociaż predyspozycje genetyczne odgrywają rolę w wywoływaniu otyłości, jakość diety jest kluczowym czynnikiem.

Jeśli chodzi o przyrost masy ciała i otyłość, nauka powiedziała nam, że istnieje wiele powiązanych ze sobą i często niezależnych czynników. Pandemia otyłości na całym świecie dotyczy ekspertów w dziedzinie zdrowia. Naukowcy badali otyłość już od jakiegoś czasu i więcej badań bada związki między naszą masą ciała a różnymi czynnikami, które na nią wpływają. Nowe badanie mówi obecnie, że chociaż predyspozycje genetyczne odgrywają rolę w wywoływaniu otyłości, jakość diety jest kluczowym czynnikiem. W badaniu stwierdzono, że otyłość dotknęła zarówno ludzi, którzy są uprzednio do tego przygotowani, jak i tych, którzy nie mają takiej możliwości – co wskazuje, że środowisko jest nadal niezbędne do wpływania na wskaźnik masy ciała (BMI) danej osoby.

Badanie zatytułowane jest „Ilościowe określenie wpływu genów na wskaźnik masy ciała podczas epidemii otyłości: wyniki podłużne z badania HUNT” i zostało opublikowane w British Medical Journal w lipcu 2019 r. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Norweski Uniwersytet Nauki i Technologii, a wyniki oparto na danych z Nord-Trondelag Health Study. Dane pochodzące od 67 305 uczestników z tego badania wykorzystano do zbadania związku między genami a wyższym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Wszyscy uczestnicy byli w wieku od 13 do 80 lat, a ich wysokości i wagi były mierzone wielokrotnie między 1963 a 2008 rokiem.

Naukowcy odkryli, że osoby predysponowane do otyłości miały większy wzrost BMI. Innym czynnikiem przyczyniającym się do otyłości było środowisko „otyłości” uczestników, co oznacza, że ​​toksyny obecne w środowisku mogą również prowadzić do wzrostu BMI. Toksyny te obejmują glutaminian sodu lub ajinomoto i inne, które są zwykle obecne w żywności śmieciowej i opakowanej lub rafinowanej. Badanie kończy się stwierdzeniem: „Badanie to dostarcza dowodów na to, że ludzie z predyspozycjami genetycznymi są bardziej narażeni na wyższe BMI i że predyspozycje genetyczne współdziałają ze środowiskiem otyłym, co skutkuje wyższym BMI, jak zaobserwowano między połową lat 80. a połową lat 2000. Niezależnie od tego BMI zwiększył się zarówno u ludzi predysponowanych genetycznie, jak i nie predysponowanych, co oznacza, że ​​środowisko pozostaje głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju. ”

http://www.americanbar.pl/
http://100mb.pl/
http://jesiennedzieciaczki.pl/
http://www.cpenergia.pl/
http://www.brugo.pl/
http://www.twojaprawda.pl/


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.