Debata o jedzeniu egzotycznego mięsa

Ludzie lubią podniecenie niezbadanego terytorium. Być może tłumaczy to wzrost apetytu na egzotyczne mięso. Niezależnie od tego, czy chodzi o sprzedaż hamburgerów z lwami w Arizonie, czyszczenie tygrysich genitaliów w sosie sojowym, aby poprawić płodność w Chinach, czy importowanie 24 ton łuski (rzadkiego mrówkojada kolczastego) do Wietnamu z Indonezji dla zysku, ludzie na całym świecie odczuwają dreszczyk emocji z polowania, sprzedaż i jedzenie egzotycznego mięsa. Ale dla wielu innych jest to nieodpowiedzialna, a nawet barbarzyńska praktyka.

Odwołanie gotowania egzotycznego mięsa

Zawsze byli smakoszy, dla których smak przewyższa etykę. Dla nich technika karmienia ptaków siłą w celu utuczenia ich wątroby w przepisach dotyczących foie gras jest tylko niezbędną techniką sztuki kulinarnej, a nie aktem nieludzkim. Inni będą jedli mięso niezwykłych zwierząt, ale tylko jeśli są hodowane, jak bawoły, łosie, dziki, struś i emu. Atrakcyjność egzotycznych mięs polega nie tylko na ich nowości, ale również na ich odżywianiu, a także dlatego, że często są hodowane w wolnym wybiegu na paszy ekologicznej bez antybiotyków i hormonów.

Cameron Selogie z Arizony, który miał służyć lwom burgerom w swojej restauracji Il Vinaio, aby uczcić Turniej Piłki Nożnej w RPA. Nie kwestionował swojego źródła, dopóki działacz na rzecz praw zwierząt nie opowiedział lokalnej gazecie. Okazuje się, że mięso nie pochodziło z fermy wolnowybiegowej, kontrolowanej przez Departament Rolnictwa Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, ale raczej pośrednika, który dostał je ze sklepu mięsnego. Selogie nie była zainteresowana dalszym śledzeniem mięsa.

Ponieważ lwy nie są gatunkiem zagrożonym (jedynie “zagrożonym” gatunkiem), legalne jest sprzedawanie mięsa w USA. “Czuję się źle, że ludzie są tak zaniepokojeni tym … [T] jego jest królem dżungli i to jest jedyny powód, dla którego mogą dać mi swoje obawy,” powiedział Selogie w wywiadzie dla CNNMoney.com. “Nie robimy nic, aby zagrozić gatunkowi.”

Uwaga dla szefów kuchni serwujących egzotyczne mięso

Ale fakt, że nie wszyscy dbają o to, gdzie ich egzotyczne mięso pochodzi z obaw urzędników zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę prawdopodobną przyczynę chorób takich jak AIDS i SARS (ludzie zajmujący się zwierzętami i jedzącymi dzikie zwierzęta). Miliony dzikich zwierząt i tysiące funtów mięsa krzewów są nielegalnie przemycane (omijające inspekcje sanitarne i celne) do USA co roku.

Działacze na rzecz zwierząt są bardzo zaniepokojeni sposobem, w jaki traktowane są te zwierzęta, zanim zostaną skonsumowane, i obawiają się, że wiele gatunków jest ściganych w celu wyginięcia w takich miejscach jak Wietnam, gdzie nowo-bogaci rozwinęli upodobanie do “leśnego jedzenia” w kulturze, w której praktycznie wszystko jest uważane za jadalne. Ich skłonność do płacenia wysokich cen za mięso zagrożonych zwierząt, takich jak nosorożec, cybet i białoskrzydły gibon, tworzy opłacalny nielegalny handel. A co z mięsem hipopotamowym serwowanym w restauracji ZOO w Pekinie? Aktywiści potępiają mieszaną wiadomość wysyłaną do klientów, którzy, jak sądzą, powinni chronić dzikie zwierzęta, a nie je.

Właściciel restauracji Vermont, Matt Blau, umieszcza głównie dania na wolnym wybiegu i lokalne mięsa w menu na pizzę i makaron. Zapytany, czy kiedykolwiek zaoferuje egzotyczne mięso w swojej restauracji i barze Fireworks, powiedział tylko wtedy, gdy był hodowany, jak struś lub bawół, dwa niezwykłe mięsa, które je w domu ze względu na ich smak i korzyści zdrowotne. Ale coś w stylu lwa? “Nie ma mowy, to po prostu nie w porządku.”

Niezależnie od tego, czy zgadzasz się z jedzeniem egzotycznego mięsa, jest to niezaprzeczalnie interesujący i kontrowersyjny kulinarny trend, który rozwija się dziko w każdym zakątku świata.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.