Co musisz wiedzieć o Kombuchy

Kombucha to słodka herbata fermentowana drożdżami i bakteriami. Ma japońską nazwę, wywodzącą się ze starożytnych Chin i niemal kultową w Stanach Zjednoczonych.

Większość ludzi uważa kombucha albo cudownie kuszącą, albo absolutnie obrzydliwą. Zwolennicy ruchu kombucha wychwalają pozytywne efekty, jakie napój ma na ich ciało i wielu uwielbia smak, ale jeśli nie widzicie światła, atrakcyjność tego napoju pozostaje tajemnicą. Dla tych, którzy kochają rzeczy, chcą się nawrócić, lub są po prostu przesadnie ciekawi, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o pochodzeniu napoju, korzyściach zdrowotnych i tajemniczym cyklu życia.
Co to jest Kombucha?

Kombucha powstaje przez dodanie kultury startowej kombucha do mieszanki herbaty i cukru, a następnie pozwala fermentować przez siedem do czternastu dni. Grzybopodobne bakterie i wzrost drożdży rozwija się w postaci różowego galaretowatego naleśnika (określanego jako „matka”), który wykorzystuje herbatę i cukier do jedzenia. Reakcja chemiczna wytwarza powstałą substancję pitną znaną jako kombucha. Mniejsze organizmy zwane „dziećmi” odrywają się od matki i często są dawane lub sprzedawane innym, którzy chcą zacząć rozwijać kombucha. Otrzymany napój jest naturalnie gazowany z nutami drożdży i octu. Znowu to nie dla wszystkich.
Kultura wschodząca Kombuchy

Przed latami 1960, kombucha była stosunkowo niesłychana w Stanach Zjednoczonych. Zyskał popularność wśród miłośników zdrowia w drugiej połowie XX wieku, ale w 1995 r. Przestał działać na rynku amerykańskim, gdy Centrum Kontroli Chorób (CDC) wydało raport łączący konsumpcję kombuchy z chorobą kobiety, która wypiła w wersji domowej i cierpi na kwasicę metaboliczną (nagromadzenie kwasu w organizmie).

Ale ten „napój na żywo” długo nie pozostawał martwy. Kolejne szeroko rozpowszechnione szaleństwo zdrowotne zaczęło się około 2003 roku, kiedy wiele osób szukało alternatywy dla słodkich napojów i sposobu na zwiększenie spożycia probiotyków.

Obecnie istnieje kilka firm produkujących kombuchę na dużą skalę (Coca Cola ma duży udział w jednym), a istnieją nawet „bary kombucha” otwierające się w miejscach takich jak Norfolk, Virginia; Portland, Oregon; i San Francisco. W rzeczywistości, badanie przeprowadzone przez firmę badawczą SPINS mówi o 127 milionach dolarów sprzedaży kombuchy od czerwca 2013 r. Do czerwca 2014 r.
Potencjalne korzyści zdrowotne z Kombucha

Chociaż było kilka formalnych badań na temat zdrowotnego wpływu napoju, fani gorąco twierdzą, że codzienne picie kombucha jest doskonałe dla funkcji wątroby, promowania zdrowia jelit i wzmacniania układu odpornościowego.

Funkcja wątroby: Badania na zwierzętach opublikowane w czasopiśmie Microbiology and Biotechnology w 2009 r. Wykazały, że kwas glukuronowy kombucha wiąże się z toksynami, które powodują uszkodzenie wątroby i usuwają je z organizmu.
Zdrowie jelitowe: mało kofeiny i cukru (po zakończeniu fermentacji) oraz bogate w witaminy i minerały, kombucha zawiera również przyjazne bakterie (takie jak te znajdujące się w jogurcie), które są uznawane za dobre dla zdrowia trawiennego.
Odporność: Rozwój pożytecznych bakterii, takich jak te znajdujące się w kombuchach, może pomóc utrzymać zdrowe jelito i zapewnić metabolizmowi dopływ krwi do kontroli wolnych rodników.
Antyoksydanty: Oprócz właściwości probiotycznych, w kombuchach w wyniku procesu fermentacji znaleziono przeciwutleniacz znany jako kwas 1,4-laktonowy kwasu D-sacharynowego (DSL). DSL może obniżyć stres oksydacyjny, zmniejszyć stan zapalny i zniechęcić do depresji układu odpornościowego.

Jak zrobić Kombucha

Nie musisz być profesjonalnym szefem kuchni ani chemikiem, aby zrobić kombucha. Butelka może być droga, więc wielu entuzjastów wybiera drogę do majsterkowania. Żarliwi piwowarzy domowi mówią, że przygotowanie go we własnej kuchni zapewnia optymalną jakość i smak. Oto, jak to zrobić:

Znajdź kulturę startową dla niemowląt. Zapytaj wokół swojego kręgu znajomych lub patrz w Internecie, aby zobaczyć, gdzie można znaleźć przystawki kombucha w Twojej okolicy.
Dodaj swoje dziecko lub babkę do słodzonej czarnej lub zielonej herbaty w dużym szklanym słoiku (upewnij się, że jest całkowicie schłodzony). Kombucha najlepiej smakuje, gdy herbata słodzi się rafinowanym cukrem. Pamiętaj o dołączeniu jakiegokolwiek płynu, który jest dołączony do scoby. Jeśli scoby nie ma co najmniej 1/4 szklanki płynu, należy zastąpić go destylowanym białym octem. Zmniejszy to pH i zapobiegnie wzrostowi obcych form lub drożdży.
Przykryj sterylnym ręcznikiem kuchennym, aby umożliwić dopływ powietrza, ale trzymaj muchy i inne owady na zewnątrz. Umieść w chłodnym, ciemnym miejscu.
Pozwól tej mieszaninie fermentować przez 7 do 10 dni, po tym czasie usuniesz scoby. Możesz zaparzyć kolejną porcję herbaty i rozpocząć proces od nowa, lub umieścić scoby (z małą ilością płynu) w lodówce do późniejszego wykorzystania.
Spróbuj swojej kombucha. Jeśli chcesz dodać inne smaki, takie jak owoce lub imbir, zaparzać przez kolejne dwa dni przed odcedzeniem lub butelkowaniem. Inne pomysły na infuzję: owoce cytrusowe, cayenne, mango, żeń-szeń, lawenda, czarny bez i granat.
Przechowuj kombuchę w chłodnym miejscu przez kolejne trzy dni, aby umożliwić naturalny proces karbonatyzacji. Przechowywać w lodówce i pić w ciągu 30 dni.
Pamiętaj, szklane butelki najlepiej sprawdzają się w przechowywaniu kombucha.

Skutki uboczne

Chociaż sama kombucha jest uważana za bezpieczną do picia, istnieje kilka ważnych wskazówek, o których należy pamiętać:

Podczas warzenia w warunkach niesterylnych do zaparzacza można wprowadzić niezdrowe bakterie.
Pij z umiarem. Kwasica metaboliczna jest nieszczęśliwym skutkiem ubocznym nadmiernego picia.
CDC ostrzega, że ​​browary domowe nie powinny przechowywać kombucha w materiałach zawierających toksyczne pierwiastki, które mają potencjał do ługowania, takich jak ceramika.
Kobiety w ciąży lub karmiące piersią nie powinny pić kombucha z tego samego powodu, dla którego nie zaleca się spożywania dojrzałego sera pleśniowego.
Spójrzmy prawdzie w oczy: kombucha wygląda naprawdę dziwnie. Podczas warzenia w domu, rzeczą, którą należy się zajmować, jest pleśń na scoby lub czarnego bachora.

Dla szefów kuchni

Oprócz możliwych korzyści zdrowotnych i wyjątkowego smaku, kombucha przyciąga tych, którzy lubią „robić to sami”, jeśli chodzi o jedzenie i picie. Podobnie jak mikro piwo, miód pitny lub ser rzemieślniczy, istnieje sztuka tworzenia kombucha, która przyciąga osoby zainteresowane gotowaniem, które większość ludzi właśnie kupuje.

Jako szef kuchni możesz być zainspirowany gustem, historią oraz kreatywnym i monetarnym potencjałem tworzenia i serwowania tego dziwnego i smacznego napoju. Więcej wskazówek na temat jedzenia i napojów, sztuczek i wskazówek znajdziesz w sekcji „Naucz się gotować”.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.