Amarant dla cukrzycy: Czy to starożytne ziarno bezglutenowe jest dobre dla ciebie?

Zdrowe i bezglutenowe mąki zyskują ostatnio na popularności, a coraz więcej osób uświadamia sobie wady tradycyjnych i przetworzonych ziaren. Jednak niektóre choroby i choroby wymagają zasadniczej zmiany diety i przeglądu składników stosowanych w posiłkach kuchennych. Cukrzyca jest jedną z tych chorób, w których złe jedzenie lub spożywanie niezdrowych posiłków może być potencjalnie śmiertelne. Nagły skok lub spadek poziomu cukru we krwi może prowadzić do wielu komplikacji w ciele osoby chorej na cukrzycę. Dlatego też zaleca się, aby cukrzykom pozbywać się pieczywa, makaronu, pizzy i innych produktów spożywczych z przetworzonych zbóż i przetworzonych mąki. Spożywanie diety niskowęglowodanowej i pozbawionej ziaren staje się ważne dla utraty wagi i utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak, ponieważ te ziarna zawierają łatwo przyswajalną skrobię, która może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, a nawet prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Dlatego zaleca się osobom chorym na cukrzycę uzyskanie wykresu diety sporządzonego przez dietetyka lub dietetyka. Eksperci biorą pod uwagę ciężkość choroby i odpowiednio przepisują dietę. Istnieje kilka zdrowych mąk, często polecanych przez dietetyków osobom cierpiącym na nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Mąki te są nie tylko pożywne, ale mogą szczególnie dobrze regulować poziom cukru we krwi, zapewniając powolne uwalnianie cukru do krwioobiegu i zapobiegając przybieraniu na wadze. Mąka amarantowa jest jedną z tych mąki, które uważa się za zdrowsze od mąki pszennej. Znana również jako rajgira, amarant jest pradawnym pseudoziarnistym ziarnem, które ponownie się skupia, będąc zdrową alternatywą dla wyrafinowanych mąki. Co więcej, stały wzrost diety bezglutenowej to kolejny powód, dla którego amarant jest w centrum uwagi.

Amarant dla cukrzycy: czy to prastare ziarno jest dobre dla ciebie?

Amarant, tak jak kasza gryczana i komosa ryżowa, nie jest prawdziwym ziarnem. Jednak zwiększyło to wartość odżywczą, a jej zastosowanie jest podobne do zwykłej mąki. Amarant jest pełnym ziarnem, co oznacza, że ​​zawiera otręby, bielmo i zarodek. Przetworzone ziarna nie zawierają otrębów i zarodków, które są usuwane podczas procesu rafinacji, dzięki czemu ziarno ma delikatną konsystencję i dłuższy okres przydatności do spożycia, ale pozbawia ziarna większości składników odżywczych. Ale całe ziarna, takie jak amarant, są różne i dostarczają organizmowi całego pożywienia.

Oto dlaczego amarant jest dla ciebie dobry:

1. Bogaty w wapń: Czy wiesz, że amarant zawiera więcej wapnia niż to, co jest obecne w mleku? Porcja amarantu 100 g zawiera 47 mg wapnia, zgodnie z danymi amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.

2. Bogate w białko: z 3,8 g białka na 100 gm porcji (jak na dane USDA), amarant jest niezwykle bogaty w białka. Białko jest sycącym składnikiem odżywczym, który zapobiega głodom głodowym.

3. Bogate w błonnik: każda porcja amarantu 100 g zawiera 2 g błonnika, a także całą gamę niezbędnych składników mineralnych i witamin. Włókno jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w diecie cukrzycowej, ponieważ promuje uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi.

4. Bogate w magnez: Wiele badań wykazało, że u diabetyków występuje niedobór magnezu, który często jest tracony w moczu. Dlatego ważne jest, aby osoba z cukrzycą spożywała produkty bogate w magnez. Amarant zawiera 65 mg magnezu na 100 gm (zgodnie z danymi USDA).

Były badania i ostrzeżenia, które ostrzegały diabetyków, by konsumowali amarant w ograniczonych porcjach, ponieważ mają wysokie obciążenie glikemiczne. Niektóre inne badania sugerują spożywanie amarantu w połączeniu z niektórymi innymi ziarnami o niskim IG w celu obniżenia obciążenia glikemicznego posiłku. Więc jeśli chcesz włączyć ziarno amarantusa do swojej diety, najpierw skonsultuj się z dietetykiem lub dietetykiem, zanim to zrobisz.

http://www.ajkshop.pl/
http://www.bud-len.pl/
http://www.dcgroup.pl/
http://www.glus.pl/
http://www.gryfbet-gielda.pl/
http://www.ann-design.pl/


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.