8 pokarmów dla zdrowego umysłu

W dzisiejszym zajętym świecie łatwo zapomnieć o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, w tym o tym, jak ważne jest spożywanie trzech kwadratowych posiłków dziennie. Ale czy wiesz, że niektóre pokarmy są uważane za dobre dla zdrowia twojego mózgu i ogólnej funkcji mózgu?

Podsumowaliśmy nasze ulubione „pokarmy mózgowe”, które okazały się pomocne w skupieniu, pamięci i utrzymaniu czujności, czujności i energii w ciągu dnia. Poniżej znajduje się lista ośmiu super-pokarmów, które powinny być częścią Twojego cotygodniowego planu posiłków. Każda żywność będzie zawierała informacje o korzyściach zdrowotnych dla określonej funkcji związanej z mózgiem, a także szybką sugestię przepisywania. Niezależnie od tego, czy szukasz pożywienia, które wspomaga pamięć, pomaga Ci się obudzić, czy może nawet pomoże Ci skoncentrować się, te niesamowite pożywne produkty z pewnością zapewnią.
1 – Awokado

Awokado

Awokado to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów. Zawierają błonnik, potas, witaminy A, C, D, E, K i wszystkie witaminy z grupy B. Awokado jest również bogate w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają utrzymać zdrowe serce i mózg. Jedzenie awokado może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Przepis na tosty z awokado

½ dojrzałego awokado
1 kromkę chleba razowego
¼ łyżeczki soli koszernej
Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wznieść kromkę chleba w tosterze lub na patelni. Wyłóż awokado ze skórki i użyj widelca, aby zetrzeć go na grzance. Dopraw solą i pieprzem i ciesz się.
2 – Orzechy

Orzechy

Jedząc małą garść orzechów każdego dnia, jest to świetna przekąska, bogata w błonnik, białko, nienasycony tłuszcz i mnóstwo witamin i minerałów. Każdy rodzaj orzechów oferuje szereg składników odżywczych. Na przykład, orzechy nerkowca są bogate w cynk, żelazo i magnez, co może pomóc w poprawie utraty pamięci i chorób związanych z pamięcią. Orzechy włoskie zawierają znaczne ilości kwasu alfa-linolenowego, który jest jednym z trzech kwasów tłuszczowych omega-3, który jest w istocie pokarmem dla naszego mózgu i utrzymuje mózg w zdrowiu aktywnym i żywym od urodzenia i przez całe nasze życie.
Pikantna mieszanka orzechów Cajun

3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki przyprawy Cajun
1 funt worek surowych mieszanych orzechów

Ogrzać dużą patelnię lub wok do średniego ogrzania za pomocą oleju. Dodaj przyprawy do oleju i gotuj przez kilka minut, aby się rozgrzać. Dodaj mieszane orzechy i dobrze wymieszaj, stale mieszając, aby dobrze pokryć orzechy z przyprawami. Wyjmij z garnka, gdy orzechy zaczną wyglądać i będą pachnieć prażonymi. Ciesz się ciepłą lub temperaturą w pomieszczeniu.
3 – Ciemna czekolada

Ciemna czekolada

Na tej liście nie zrobi się żadna czekolada, a konkretnie ciemna czekolada, która ma większość korzyści dla zdrowia mózgu. Na początek flawonoidy w ciemnej czekoladzie poprawiają przepływ krwi do mózgu, zwiększając koncentrację uwagi, czas reakcji, umiejętności rozwiązywania problemów i pamięć. Dodatkowo jedzenie ciemnej czekolady uwalnia endorfiny w naszym mózgu, zmniejszając poziom stresu i ból w ciele. Czekolada zawiera również wysokie poziomy tryptofanu, który jest neuroprzekaźnikiem uczucia szczęścia.
Przepis na mrożone czekoladowe jeżyny

6 uncji ciemnej czekolady, posiekane
1 kufel czarnych jagód
Posiekane orzechy włoskie, do dekoracji (opcjonalnie)

Rozpuść posiekaną gorzką czekoladę w kuchence mikrofalowej na 30 sekund lub do uzyskania gładkości. Zanurz każdą czarną jagodę w połowie czekolady, a następnie umieść na talerzu. Posyp posiekane kawałki orzecha włoskiego dla dodatkowego chrupania. Niech czekolada stwardnieje na jagodach przed podaniem.
4 – Jagody

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts, borówki, jeśli zjedzone regularnie, mogą pomóc w krótkotrwałej utracie pamięci. Inne badania pokazują, że jagody mogą spowolnić proces starzenia i choroby związane z wiekiem. W krótkim okresie te magiczne jagody mogą również pomóc w poprawie zdolności uczenia się i mogą poprawić twoją funkcję motoryczną i umiejętności.
Przepis na ciasto z jagodami

1 opakowanie (6 uncji) jagodami
¼ szklanki mleka kokosowego
2 łyżeczki agawy nektarowej
1 łyżka soku jabłkowego
1/4 szklanki nasion chia

W misce miksera dodaj jagody, mleko kokosowe, nektar z agawy, sok jabłkowy i nasiona chia. Mieszaj miksturę, aż jagody będą dobrze oczyszczone. Schładzaj pudding lub podawaj temperaturę pokojową.
5 – Łosoś

łosoś

Jedzenie ryb o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest jednym z najlepszych źródeł białka i innych składników odżywczych dla twojego ciała i mózgu. Ponieważ organizm nie wytwarza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, musi być spożywany przez naszą dietę. Tłuste ryby takie jak łosoś, pstrąg, makrela i sardynki zawierają najwyższe ilości NNKT i DHA. Wysokie poziomy DHA poprawiają utratę pamięci i mogą zmniejszyć ryzyko wszystkich chorób związanych z pamięcią, takich jak otępienie i podstawowa atrofia mózgu z powodu naturalnego procesu starzenia.
Przepis Sałatka z łososia Ogórek

½ szklanki beztłuszczowego zwykłego greckiego jogurtu
1 łyżka kaparów, posiekana
1 łyżka suszonego koperku
24 plasterki ogórka
4 uncji wędzonego łososia, pokroić na 24 kawałki

W małej misce wymieszaj jogurt grecki, kapary i posiekany koperek. Umieść 1 łyżeczkę sosu jogurtowego na każdym plasterku ogórka. Na wierzchu ułóż kawałek wędzonego łososia i małą gałązkę kopru i podawaj natychmiast.
6 – Buraki

Buraki

Buraki są nie tylko bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, błonnik, kwas foliowy, mangan i potas, ale udowodniono, że zwiększają przepływ krwi do mózgu. Jedzenie buraków może poprawić ogólną sprawność umysłową i funkcjonowanie mózgu po prostu dlatego, że azotany w burakach przekształcają się w tlenek azotu w organizmie, który pomaga zrelaksować się i rozszerzyć naczynia krwionośne w mózgu, obniżając ciśnienie krwi.
Przepis Pieczonych Buraków

12 buraków
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki świeżych liści tymianku, mielonych
2 łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Usuń wierzchołki i korzenie buraków i obierz je za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój buraki w 1 1/2 cala. Umieść wycięte buraki na blasze do pieczenia i wrzuć oliwą z oliwek, liśćmi tymianku, solą i pieprzem. Piecz przez 35 do 40 minut, obracając raz lub dwa razy szpatułką, aż buraki będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i natychmiast wrzuć do ulubionego sosu vinaigrette i ciesz się.
7 – Brokuły

Spożywanie zielonych warzyw nigdy nie było ważniejsze niż w odniesieniu do ogólnego stanu zdrowia mózgu. Brokuły zawierają wysoki poziom witaminy K i choliny, która pomaga wzmocnić funkcje mózgu poznawczego i poprawia pamięć. Brokuły zawierają także dużo kwasu foliowego, który może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i może pomóc Ci czuć się szczęśliwym i odpędzić depresję. Dodatkowo jest wysoko w lignanach, które, jak wykazano, korzystnie wpływają na zdolność naszego mózgu do wykonywania podstawowych funkcji, takich jak myślenie, rozumowanie, pamiętanie, wyobrażanie i uczenie się słów.
Przepis na chipsy z pieca z brokułami

1 główka brokuła, umyta i całkowicie wysuszona
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 450 stopni C. Pokrój brokuły na różyczki i umieść w dużej misce. Posyp oliwą z oliwek na brokuły solą i pieprzem. Toss to Combine. Przenieść do pojedynczej warstwy na dużej wypukłej blachy do pieczenia. Piec przez co najmniej 25 minut lub do czasu, aż brokuły będą chrupkie i chrupiące, ale nie do końca spalone. Na niektórych kwiatach pojawią się spalone brzegi, które nadają tym chipsom nieodpartą chrupiącą konsystencję i chrupiący, karmelizowany smak.
8 – Całe ziarna

Całe ziarna

Te produkty mogą występować w postaci pełnoziarnistego makaronu, pieczywa pszennego i pełnoziarnistego, brązowego ryżu i owsa. Powodem, dla którego te pokarmy są uważane za magiczną energię dla mózgu, jest fakt, że pełnoziarniste produkty są niskotłuszczowymi pokarmami i utrzymują poziom cukru we krwi stabilny dłużej niż jedzenie rafinowanych lub białych ziaren. Całe ziarna bardzo nieznacznie zmieniają poziom glukozy w organizmie i powoli dostarczają glukozę do krwi i nadgodzin mózgu, pomagając w koncentracji na dłużej i pozostając skupionym przez cały dzień.
Owies ze stali i bananowy przepis

1 szklanka Owies ze stali
3 szklanki wody
Szczypta soli
Banan, w plasterkach

Przynieś 3 szklanki wody i soli do wrzenia, a następnie dodaj 1 szklankę krojonego w kawałki owsa. Zmniejszyć ogień do niskiego stanu gotującego się na wolnym ogniu, przykryć i gotować mieszając od czasu do czasu przez 10 – 15 minut (lub do pożądanej gęstości). Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Łyżka do miski i podawaj z plastrami bananów na wierzchu.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.