6 gorących trendów kulinarnych i jak to zrobić samemu

Branża kulinarna jest zmienną działalnością, częściowo ze względu na zmienne podniebienia swoich klientów, które zmieniają się nie tylko z pokolenia na pokolenie, ale z roku na rok. Kale, domowe napoje bezalkoholowe, bruschetta? Tak więc w 2014 roku. Zgodnie z roczną prognozą kulinarną National Restaurant Association, która ocenia 1.300 profesjonalnych kucharzy, aby określić najgorętsze trendy kulinarne w 2015 roku.

Niektóre pokarmy, które zyskały największą popularność od zeszłorocznej ankiety, to etniczne przyprawy (witam sriracha!), Dziki ryż i, na wszelki wypadek, jeśli myślisz, że kulinarne trendy dotyczyły zdrowej żywności, pączków.

To odkrywa interesujący punkt: czy najgorętsze trendy w jedzeniu przeznaczone są tylko dla najmodniejszych profesjonalnych kuchni, czy są one bardziej dostępne, niż nam się wydaje? Dla tych z branży kulinarnej lub tych, którzy chcą nauczyć się gotować, tutaj znajduje się lista najpopularniejszych trendów kulinarnych 2015 w National Restaurant Association wraz z poradami i przepisami na temat majsterkowania.
1. Pozyskiwanie lokalne

Pozyskiwanie lokalne

Po pierwsze, nie ma oficjalnej definicji “lokalnego” pozyskiwania żywności. Hardcore locavores umieściłby promień z farmy na stół na 100 mil, ale inni wykorzystują linie stanu jako przewodnik. Lokalna żywność zyskała popularność, ponieważ ludzie zaczynają kwestionować potencjalne zagrożenia związane z pozyskiwaniem żywności na duże odległości na naszej planecie, naszymi kubkami smakowymi i naszymi ciałami (chemikalia są czasem dodawane do owoców, aby zapewnić ich dłuższe działanie). Wiele osób wybiera również lokalne produkty spożywcze. żywność dla wsparcia lokalnej gospodarki.

Uwaga: Kupowanie produktów ekologicznych niekoniecznie jest równoznaczne z kupowaniem produktów lokalnych, jednak często można znaleźć lokalne produkty, które są również uprawiane organicznie.
Lokalne zaopatrzenie DIY

Aby znaleźć najświeższe produkty ze swojej okolicy, większość smakoszy jeździ na rynku rolników. Jest kilka aplikacji mobilnych, które mogą pomóc w tym przedsięwzięciu, w tym Locavore, dzięki któremu możesz dokładnie określić rynki i gospodarstwa rolników w Twojej okolicy.

Dla tych, których harmonogramy uniemożliwiają wyprawę na rynek, istnieją również lokalne usługi dostawy produktów spożywczych, które za jednym kliknięciem przyniosą świeże produkty spożywcze prosto z Twojej okolicy. Należą do nich Good Eggs, który jest obecnie dostępny w Brooklynie, San Francisco, Nowym Orleanie i Los Angeles, oraz w Relay Foods, która działa w około 9 miastach w środkowoatlantyckich stanach. Oczekuje się, że rynek tych usług wzrośnie, aby nadążyć za rosnącym trendem w lokalnej żywności, więc miej oczy na więcej dostawców w Twojej okolicy.
2. Zrównoważony rozwój środowiska

Zrównoważony rozwój środowiska

Wiele skomplikowanych czynników przyczynia się do tego, że żywność staje się bardziej zrównoważona dla świata, i nie wszyscy zgadzają się, jak sobie z tym poradzić. Jednak odpady żywnościowe mogą być najbardziej palącym problemem w ruchu zrównoważonym: w Stanach Zjednoczonych 40 procent wyprodukowanej żywności nigdy nie jest konsumowane.
Zrównoważony rozwój środowiska Zrób to sam

Możesz zrobić to, co do nich należy, wykorzystując te życiowe włamania do ograniczenia marnotrawstwa żywności w domu:

Zachowaj świeżość ciasteczek, przechowując je kawałkiem chleba. Głowa w górę: Twój chleb stanie się nieświeży, ale twoje ciasteczka będą pyszne przez wiele dni.
Przechowuj jabłka w pojemniku z wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jabłka lepiej przechowują w chłodnym, lekko wilgotnym środowisku.
Nie marnuj mętów na dnie swojego masła orzechowego lub słoika z masłem migdałowym. Wrzuć trochę owsa, jagód, orzechów i mleka do słoika i wrzuć do mikrofalówki, aby uzyskać natychmiastową i pyszną mąkę owsianą.
Stale żetony? Wrzuć je do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby je ostudziły.
Zmień złe banany w pyszny chleb bananowy.

A może przede wszystkim, czy to w puszce po kawie z boku zlewu, czy w ręcznej beczce na podwórku, koniecznie kompostuj!
3. Zdrowe posiłki dla dzieci

Zdrowe posiłki dla dzieci

W ramach walki z kryzysem związanym z otyłością w dzieciństwie kampania Let’s Move organizowana przez First Lady Michelle Obama ma na celu przywrócenie żywienia dzieciom naszej świadomości narodowej oraz zdrowych posiłków na stołówkach i stołach w całej Ameryce.
Zdrowe posiłki dla dzieci DIY

Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowywania zdrowszych posiłków dla dzieci z kampanii Let’s Move:

Wybieraj chude kawałki mięsa, takie jak kurczak bez skóry lub bardziej chuda mielona wołowina dla hamburgerów lub sosów do makaronów.
Zastąpić oliwę lub olej roślinny na maśle.
Wymieszaj warzywa w naczyniach, np. Dodaj groszek do ryżu lub ogórki do kanapki.
Porcje powinny być wielkości pięści pięści – pięści dziecka dla części dziecka.

4. Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które pomaga w utrzymaniu jedzenia razem, i znajduje się w pszenicy, żyto, jęczmieniu i pszenżyta. Niektórzy ludzie są uczuleni na gluten, inni mają wrażliwość na białko, ale w żaden sposób go nie kroisz, dieta bezglutenowa jest zapchana owocami, warzywami i białkami, które dobrze wpływają na organizm.
Bezglutenowe DIY

Ze względu na rosnącą popularność kuchni bezglutenowej codziennie dodawane są do opakowań żywności kolejne etykiety “GF”. Jednak jednym z najlepszych sposobów, aby upewnić się, że jesz bezglutenowy jest całkowite unikanie pakowanych produktów spożywczych. Zwłaszcza pieczywo to dobra frajda dla świata bezglutenowego. Oto kilka typowych alternatyw dla GF w stosunku do tradycyjnej mąki:

Mąka migdałowa (zwana również mąką migdałową): Jest to świetna alternatywa dla mąki w wypiekach, takich jak ciasteczka i chrupiące jabłka.
Mąka z brązowego ryżu: Jest to prawdopodobnie najbliżej mąki z pełnego ziarna pszenicy o konsystencji i zastosowaniu.
Mąka gryczana: mąka o największej zmyśleniu na bloku, mąka gryczana nie zawiera pszenicy (i bez glutenu) i najlepiej jest stosować w połączeniu z innymi mąkami ze względu na jej gęstość.
Mąka kokosowa: Jest to kolejna mąka najlepiej stosowana w połączeniu z innymi mąkami GF, ze względu na jej skłonność do wchłaniania wilgoci. Dodaje smakowitego smaku i aromatu do bezglutenowego wypieku.

5. Starożytne ziarna

Starożytne Ziarno

Wzrost diety paleo, która zachwala nawyki żywieniowe naszych przodków-myśliwych, przyniósł ostrą świadomość, że to, co jemy nie teraz, nie przypomina tego, co jedliśmy jeszcze 100 lat temu. Wynika to z industrializacji i masowej produkcji żywności w XX wieku, w szczególności zboża. Starożytne ziarna poprzedza ten okres i zapewniają bogate źródło witamin i białek przy minimalnym przetwarzaniu.
Starożytne Ziarna DIY

Oto lista starożytnych ziaren (nie wyczerpujących), wraz z propozycjami szybkich domowych przepisów:

Quinoa: to bezglutenowe ziarno sprawia, że ​​pyszne płatki zbożowe są gorące z mlekiem migdałowym i syropem klonowym.
Proso: To niezwykle wszechstronne ziarno, które po zmieleniu tworzy świetne spoiwo na klopsiki i pieczeń.
Sorgo: To sprawia, że ​​mąka z pełnego ziarna do użytku w ciasteczkach i ciasteczkach.
Amaranth: Kolejna bezglutenowa, amarantowa mąka jest świetna w naleśnikach.
Teff: Teff polenta to pyszna alternatywa dla osób uczulonych na kukurydzę.
Freekeh: Z wyglądu przypominającego pszenicę, ziarno to jest świetnie ugotowane i wrzucone do sałatki.
Nasiona Chia: Nasiona Chia można dodać prawie do wszystkiego, ale są szczególnie smaczne w różnego rodzaju puddingach.
Farro: Farro jest świetną alternatywą dla ryżu; następnym razem, gdy robisz risotto, spróbuj zamiast tego z farro.
Orkisz: mąka orkiszowa działa dobrze w połączeniu z siemię lniane, szczególnie w przepisach na muffiny.
Kamut: ziarna Kamut mogą być ugotowane w stylu pilaw, podobnie jak dziki ryż.

6. Pączki!

Pączki

Nauka sugeruje, że zarówno tłuszcz, jak i cukier wyzwalają centra nagród w mózgu. W połączeniu z jednym jedzeniem staje się uzależniający, co może pomóc w wyjaśnieniu wiecznej popularności pączków.
DIY pączki: przepis jabłkowy cydr pączek

W chłodniejsze miesiące, kiedy dni są krótsze, pragniemy więcej kalorii, dlatego pączki są ulubionym gatunkiem jesiennym. Weź stronę z książki Nowej Anglii i wypróbuj te pączki jabłkowe.

Składniki

3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka soli stołowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 szklanka cukru
5 łyżek niesolonego masła
2 duże jaja
1/2 szklanki niskotłuszczowej maślanki
1/3 szklanki gotowanego jabłecznika
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Olej szafranowy

Instrukcje

W misce ubij mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odłożyć na bok.
Ubij cukier i masło mikserem. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Dodaj maślankę, gotowany cydr i wanilię i dobrze wymieszaj. Złożyć mieszaninę mąki.
Wlać ciasto do blachy do pieczenia posypanej mąką i wyłożonej papierem pergaminowym. Trzymaj w zamrażarce przez kilka minut, następnie usuń i pociąć pączki za pomocą obcinacza do pączków. (Możesz wykorzystać okrągłe centra, aby zrobić dziury w pączku.)
Podgrzej olej szafranowy w dużym garnku. Upuść pączki do oliwy i gotuj po każdej stronie, aż będą brązowe.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.