3 zdrowe koktajle idealne na święta

Nadszedł czas, aby wydostać się z blendera i zastosować go do tych prostych, smacznych przepisów na zdrowe, sezonowe koktajle z jesiennym akcentem. Jeśli nie pijesz już soków lub napojów mieszanych regularnie, koktajle są doskonałym miejscem na rozpoczęcie. Te proste mieszanki są łatwe do kochania, a nawet łatwiejsze do zintegrowania z codzienną rutyną.

Oto kilka wskazówek, dlaczego koktajle są prostym sposobem na włączenie do codziennej diety kilku wspaniałych składników odżywczych:

Koktajle to jedna z tych nieskomplikowanych przekąsek, które możesz szybko przygotować, a przy pomocy kilku składników możesz już mieć pod ręką.
Regularne picie koktajli może być naprawdę dobrym nawykiem, ale musisz być mądry w wyborze składników. Kupowane w sklepie koktajle zazwyczaj zawierają słodzony sok owocowy, cukier, a nawet lody, ale przyrządzenie ich w domu ze świeżymi owocami, warzywami i innymi składnikami może stanowić bardzo zdrową przekąskę.
Mniej niż jedna czwarta Amerykanów otrzymuje wystarczającą ilość owoców i warzyw, pomimo zaleceń USDA co najmniej pięciu porcji dziennie. Dzięki smoothie możesz łatwo włączyć 1-2 szklanki zieleni i 1-1,5 filiżanek owoców. „Picie koktajli, szczególnie na śniadanie, jest jednym z najprostszych sposobów dodania owoców do diety” – mówi dr Joseph Price, ekonomista zdrowia i profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Brighama Younga.

Spadek Smoothie Pumpkin Pie

Przecier z dyni

Składniki

1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 szklanka puree dyniowego, zamrożonego
2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko, rdzeń
Suszona żurawina

Instrukcje

Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny w mikserze i mieszaj do gładkości. Na górze z żurawiną.
Korzyści zdrowotne z dyni

Dynia nie jest tylko na ciasto lub dekorowanie ganku na Halloween. Jest to również niskokaloryczna żywność pełna składników odżywczych.

Jedna filiżanka gotowanej, zmiksowanej dyni zawiera tylko 49 kalorii.
Dynia może być korzystna dla zdrowia prostaty i poprawy HDL, „dobrego” cholesterolu.
Zarówno konserwowana jak i świeża dynia są zdrowymi opcjami, podobnie jak nasiona. Po prostu unikaj puszki dyni z dodatkiem składników, takich jak sól lub cukier.
Miąższ dyni uzyskuje swój pomarańczowy kolor z beta-karotenu, przeciwutleniacza należącego do grupy pigmentów zwanych karotenoidami. Beta-karoten może pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń komórek w ciele i poprawie funkcji układu odpornościowego. Może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca.
Uniwersytet stanu Colorado Shirley Perryman, M.S. donosi również, że beta-karoten może obniżyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Ten przeciwutleniacz jest przekształcany w witaminę A w organizmie, ważny składnik odżywczy dla zdrowia oczu.

Winter Green Ginger-Pineapple Smoothie

Zielone smoothie

Składniki

2 garści dziecinnego szpinaku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 szklanki mrożonego ananasa
2 łyżeczki miodu
1 1/4 szklanki wody

Instrukcje

Połącz składniki w blenderze i miksuj aż uzyskasz gładkość. Jeśli lubisz dodatkowy koktajl, dopij smoothie z 1/4 szklanki posiekanych orzechów, takich jak migdały lub orzechy włoskie, aby uzyskać bardziej sycący posiłek.
Korzyści zdrowotne ze szpinaku

Niski poziom kalorii i wysoka zawartość witamin, szpinak to jedna z najbardziej odżywczych gęsta żywności.
Jedna filiżanka zielonego liściastego warzywa zawiera znacznie więcej niż dzienne zapotrzebowanie na witaminę K i witaminę A, prawie cały mangan i kwas foliowy, których potrzebuje twoje ciało i prawie 40 procent zapotrzebowania na magnez.
Jest doskonałym źródłem ponad 20 różnych mierzalnych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, wapnia i białka.
Jedna filiżanka szpinaku ma tylko 40 kalorii.

Smoothie z truskawkowo-mango

Koktajl z mango

Składniki

1 szklanka mleka kokosowego
1 banan, obrany, krojony i mrożony
1 mrożone kawałki mango
5 dużych mrożonych truskawek
nasiona Chia

Instrukcje

Połącz składniki w blenderze i miksuj aż uzyskasz gładkość.
Korzyści zdrowotne z mango

Mango są częścią ludzkiej diety od ponad 4000 lat. Drzewo mango rośnie w tropikach i produkuje soczyste, pożywne owoce. Ludzie jedzą same mango lub dodają je do sałatek owocowych i sals. Świeże mango mają niską zawartość kalorii i zawierają korzystne składniki odżywcze. Dostępne przez cały rok mango są zdrowym dodatkiem do diety.

Mango dostarcza 2,6 g błonnika w jednej porcji.
Włókno zapewnia krótkoterminowe korzyści, wspierając prawidłowe trawienie i zapobiega zaparciom.
Włókno ma również długofalowe korzyści. Może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2 i choroby uchyłkowej. Instytut Medycyny zaleca, aby kobiety spożywały co najmniej 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni spożywają co najmniej 38 gramów. Jedna filiżanka mango pomoże ci osiągnąć tę sumę.
Mango dostarcza zdrową dawkę witaminy A, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych oczu i prawidłowego wzrostu kości. Jedna filiżanka mango dostarcza około 35 procent witaminy A organizm potrzebuje codziennie dla dobrego zdrowia.

4 Wskazówki, jak zrobić świetny koktajl

Zainwestuj w dobry mikser lub narzędzie do blendera / chop / prep (np. Bulion z nutą)
Przygotuj mrożone owoce z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas. Wytnij i zamroź na blasze do pieczenia, a następnie przenieś do torebki lub pojemnika na zamrażarkę.
Zamarznięte banany idą długą drogą. Obrać, pokroić i zamrozić. Ten składnik smoothie dodaje grubości, nie przejmując innych smaków.
Dodaj składniki, takie jak mleko, jogurt, woda lub sok, aby zmiksować mikser. Następnie dodaj jaśniejsze, bardziej suche składniki, takie jak liściaste warzywa, a następnie ciężkie składniki, takie jak lód i kawałki owoców.

Korzystaj z tych receptur smoothie przez cały rok i tak często, jak chcesz. To świetny punkt wyjścia i pamiętaj, aby po drodze eksperymentować. Baw się dobrze z tymi kombinacjami i spróbuj dodać różne składniki, aby stworzyć własne unikalne mieszanki smoothie.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.