10 miejsc pracy dla miłośników jedzenia, którzy nie umieją gotować #2

Projektant graficzny (opakowanie / logo produktu spożywczego)

 

Jeśli masz talent do projektowania i kreatywności, a także wyjątkową miłość do jedzenia, jak to zrobić z idealną mieszanką kariery: projekt opakowań produktów spożywczych. Każdy, kto kiedykolwiek poszedł na zakupy spożywcze, może powiedzieć, że niektóre produkty po prostu wyskakują z półek, a to głównie ze względu na sposób pakowania. Większość projektantów lub grafików zazwyczaj nie ma tego szczególnego zainteresowania podczas rozpoczynania pracy, ale jeśli wiesz, że chcesz pracować nad projektami związanymi z żywnością, możesz dostosować swoje portfolio do swoich potrzeb.

Jak zostać grafikiem

 

Zdobycie tytułu licencjata w zakresie projektowania graficznego, prawdopodobnie z naciskiem na doświadczenie użytkownika, jest dobrą drogą do podjęcia tego zawodu. Jeśli planujesz pracować dla marki korporacyjnej lub agencji, pracodawcy będą analizować twoje dane uwierzytelniające, a także twoje portfolio / próbki twojej pracy. Dodatkowo, dodaj kilka programów marketingowych i biznesowych do swojego programu nauczania, ponieważ projektowanie produktów jest tak samo ważne, jeśli chodzi o wglądy konsumenckie i komunikację marki, jak i sztukę.

Graficzny zabawny fakt

 

Od owijaczy Tootsie Roll i puszek Pringles, po ekscentryczne etykiety Trader Joe i wyciskane butelki do ketchupu, opakowania do żywności mogą być funkcjonalne, zabawne i kultowe. Pomagają również w budowaniu świadomości i rozpoznawalności marki, dzięki czemu konsumenci mogą je natychmiast zauważyć.

Pisarz żywności

 

Food-Writer

 

Zobaczmy … zarabiaj, aby coś zjeść w eleganckich restauracjach, a potem napisz, jaki był twój posiłek? Brzmi jak wymarzona praca dla koneserów tekstów, którzy lubią również kulturę spożywania posiłków. Nie popełnij błędu: zarabianie na zdrowe życie jako pisarz artykułów spożywczych jest wyzwaniem, ponieważ jest tylko garstka elitarnych krytyków żywności, a wielu pisarzy żywności może pracować jako niezależni wykonawcy. Jednak pisanie artykułów spożywczych jest czymś więcej niż tylko przeglądem restauracji. Możesz zostać pisarzem żywności, aby pomóc uzupełnić inne dziedziny pisania lub przejść do następnego poziomu, stając się twórcą receptury lub pisząc o unikalnych aspektach przemysłu spożywczego. PayScale mówi, że średnia pensja dla twórców żywności wynosi 47.684 USD.

Jak zostać pisarzem żywności

 

W zależności od charakteru pisania artykułów spożywczych, które chcesz zrobić, może Ci pomóc rozwijanie doświadczenia w dziennikarstwie i / lub sztuce kulinarnej. Na przykład, jeśli piszesz o dobrym jedzeniu, będziesz musiał wiedzieć o bardzo unikalnych kreacjach kulinarnych, które mogą nie być popularne. Jeśli piszesz o branży spożywczej, możesz przeprowadzić wywiady ze znanymi szefami kuchni i restauratorami, którzy spodziewają się, że odbyłeś formalne szkolenie dziennikarskie. Możesz również wziąć udział w kursach i warsztatach pisania żywności, które pomogą Ci rozwinąć swój styl pisania.

Fajny pisarz o jedzeniu

 

Wiele osób zajmujących się jedzeniem robi swoją pracę w „przebraniu”, anonimowo próbując nowych restauracji, aby nie otrzymać typowego doświadczenia, jakim mógłby być każdy inny patron.

Sommelier

 

Sommelier

 

Sommelier jest ekspertem w parowaniu wina z jedzeniem, dlatego często jest zatrudniony w eleganckich restauracjach. Ta praca to nie tylko bycie na roczników, dobrych lat i drogich win. Będziesz także musiał nawiązać dobre relacje z klientami, aby poznać ich preferencje i budżety. Po raz kolejny jest to rodzaj pracy, w której wynagrodzenie będzie się różnić w zależności od lokalizacji i rodzaju restauracji, ale PayScale odnotował roczne wynagrodzenie w wysokości 45 689 USD dla sommelierów w 2014 r.

Jak zostać sommelierem

 

Choć technicznie nie trzeba zdobywać dyplomu, aby zostać sommelierem, organizowane są szkolenia za pośrednictwem organizacji i stowarzyszeń zajmujących się winem i duchem. Niektóre restauracje z najwyższej półki mogą szukać dowodów formalnego szkolenia w szkole kulinarnej, ale dopóki znasz swoje wina i dobrze pracujesz z klientami, możesz zrobić dobrze.

Sommelier zabawny fakt

 

Dobry sommelier nie tylko zasugeruje, ale zaproponuje mini-stołową klasę wina, dzieląc się fakty i wskazówki na temat wina. Innymi słowy, wyostrz swoje umiejętności rozmowy.

Winiarz

 

Winiarz

 

Nawet jeśli produkcja wina jest czymś, co twoi dziadkowie robili w piwnicy, gdy dorastałeś, bycie winiarzem – znanym również jako enolog lub winiarz – jest o wiele bardziej złożone. Winiarze są prawie jak chemicy, starannie mieszając składniki, aby kontrolować smak każdego wina. Muszą również wiedzieć wiele na temat rolnictwa, aby uzyskać najlepsze wyniki ze swoich upraw.

Jak zostać winiarzem

 

Chociaż nie potrzebujesz pełnowartościowego dyplomu w winiarstwie, aby odnieść sukces w tej dziedzinie, jest to prawdopodobnie najlepszy sposób, aby nauczyć się wszystkich niezbędnych umiejętności, chyba że dorastałeś, ucząc się biznesu w rodzinnej winnicy. W przeciwnym razie możesz realizować program certyfikatów lub nawet licencjat z upraw winorośli i enologii. Obszary z dużym przemysłem winiarskim to miejsca, w których możesz znaleźć pracę, np. W Kalifornii lub w północnej części stanu Nowy Jork. Kupuj ją nierzadko w szkołach kulinarnych i na uniwersytetach w całym kraju, aby oferować programy związane z winem.

Fajnie jest z Winemaker

 

Podczas gdy Włochy i Francja są znane ze swoich win, to z pewnością jest to duży interes w USA, a sprzedaż kalifornijskiego wina w 2014 r. Wyniosła 24,6 mld USD.

Antropolog śmieciowy

 

Garbage-Anthropologist

 

Oto kariera, która jest związana z jedzeniem, ale tylko w tym sensie, że mamy tendencję do wyrzucania jej dużo. Antropolog śmieci – oficjalny tytuł dla nowojorskiego oddziału sanitacji – bada śmieci i to, co mówi o nas jako o społeczeństwie. Pomyśl o tym następnym razem, kiedy wrzucisz do wiader garść brązowych bananów. Ogólnie rzecz biorąc, antropolodzy zarabiają 57.420 USD, jak podają dane BLS z 2014 roku.

Jak zostać antropologiem śmieci

 

Aby wykonywać sensowne prace w terenie, badać lub uczyć antropologii, jak większość nauk, konieczne jest osiągnięcie stopnia magistra lub wyższego.

Antropolog na temat śmiechu

 

William L. Rathje, emerytowany profesor Uniwersytetu w Arizonie, był pionierem badań nad „garbologią”, kiedy rozpoczął „Projekt śmieci”, w którym on i jego uczniowie gromadzili śmieci w Tucson i skorelowali je z danymi spisowymi.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.