10 miejsc pracy dla miłośników jedzenia, którzy nie umieją gotować #1

Kto powiedział, że musisz być świetnym kucharzem, żeby być smakoszem? Jeśli kochasz wspaniałe jedzenie – jesz je, dyskutujesz, studiujesz lub po prostu jesteś w kulinarnych kreacjach – możesz przekształcić to zainteresowanie w swój zawód. Jest tak wiele zadań związanych z jedzeniem, które nie wymagają czapki kucharskiej ani pracy w zajętej kuchni, za którą można nadal dobrze zarabiać i spędzać cały dzień na jedzeniu, wspaniałym jedzeniu.

 

Przyjdź wypróbować nasze menu z karierami, aby zobaczyć, czy któryś z nich zaostrza twój apetyt. Następnie dowiedz się, jak się włamać i zdobyć ogromną porcję sukcesu zawodowego.

Brewmaster

 

Brewmaster

 

Podczas gdy w tym zawodzie bardziej chodzi o picie niż o jedzenie, jak fajnie byłoby zrobić piwo na życie? Coraz więcej minibrowarów i rozkwitających browarów produkuje piwowarów, którzy są jak naukowcy od piwa, nadzorując proces produkcji ulubionego napoju. Ta praca wymaga nieco więcej chemii i ciężkiego podnoszenia niż większość zadań związanych z żywnością i wymaga ogromnej ilości czasu i ciężkiej pracy. Ale zazwyczaj się opłaca. W zależności od wielkości browaru, dla którego pracujesz, pensja może się wahać w szerokim zakresie, z dużymi browarami oferującymi nawet 100 tysięcy dolarów, według Monster.com.

Jak zostać piwowarskim

 

Chociaż edukacja formalna nie jest koniecznie wymagana, ponieważ można uczyć się w zawodzie lub jako praktykant, istnieją programy studiów w szkołach sztuk kulinarnych w całym kraju.

Fakt zabawy z Brewmaster

 

Bycie piwowarcem to nie tylko poznanie piwa z piwa. Przygotuj się na czyszczenie sprzętu i konserwację sprzętu, a następnie postępuj zgodnie z formułą do listu.

Rzeźnik

 

Rzeźnik

 

Jeśli naprawdę znasz swoje mięso, docenisz sztukę cięcia prawidłowo. Bycie rzeźnikiem jest tak naprawdę sztuką kulinarną, niezależnie od tego, czy jesteś właścicielem sklepu mięsnego, pracujesz w ekskluzywnym steakhouse lub szef działu mięsa w supermarkecie. Oczywiście, gdzie pracujesz, będzie to naprawdę dyktować twoją siłę zarobkową. PayScale informuje, że mediana wynagrodzeń dla rzeźników / kutrów do mięsa wyniosła 32 770 USD w 2014 r.

Jak zostać rzeźnikiem

 

Ten zawód skupia się na praktycznym doświadczeniu i szkoleniu w miejscu pracy. W zależności od złożoności zadania (tworzenia porcji w supermarkecie w porównaniu do wędlin i przygotowywania drogich krojów) szkolenia będą się różnić. Rzeźnicy przestrzegający religijnych wytycznych mogą wymagać certyfikacji i formalnego szkolenia przez organizację, która je certyfikuje.

Butcher fun fact

 

Rzeźnictwo to pradawny handel, który nawet w 1200 roku utworzył własną gildię w Anglii.

Dostawca kawy

 

Jeśli zapach palonej kawy jest twoją definicją nieba na ziemi, to ta kariera może być twoją herbatą, albo jeszcze lepiej, java. Nazywana również palarką do kawy, dostawca kawy wybiera i piecze ziarna kawy, aby wydobyć ich smaki i przygotować je do picia. Kariera może obejmować wybór miejsca uprawy fasoli na fizyczną pracę maszyn do prażenia w celu kontrolowania smaku oraz lekkości lub ciemności kawy. PayScale informuje, że palacze kawy zarobili w roku 2014 roczną pensję w wysokości 33 674 USD.

Jak zostać dostawcą kawy

 

Chociaż nie ma wyznaczonego stopnia palenia kawy, istnieje wiele opcji edukacyjnych, które mogą pomóc przygotować się do kariery w tej dziedzinie. Możesz zastanowić się nad studiami agroturystycznymi, jeśli interesuje Cię sposób, w jaki uprawia się kawę, lub jeśli bardziej interesujesz się biznesem, może pomóc Ci pewien stopień zarządzania łańcuchem dostaw. Istnieją również programy szkoleniowe i certyfikacyjne za pośrednictwem specjalności Coffee Association of America, które obejmuje zajęcia na stanowisku baristy, kupującego kawę, palarnię kawy i degustację kawy.

Fajna wiadomość dla miłośników kawy

 

Według The SCAA Chronicle w 2013 r. Stany Zjednoczone były największym na świecie kupującym ziarna kawy, stanowiąc prawie 25% światowego importu kawy.

Fotograf żywności

 

Fotograf spożywczy

 

Jeśli weźmiesz słowo “say cheese” dosłownie, możesz być kimś, kto kocha robienie zdjęć jedzenia. Dobrą wiadomością jest to, że jeśli jesteś w tym naprawdę dobry, możesz zrobić coś z tymi umiejętnościami, nie tylko sprawiając, że Twoi obserwatorzy na Instagramie są głodni. Wraz z rozwojem mediów cyfrowych fotografia żywnościowa stała się większa niż kiedykolwiek. Chociaż nie ma danych na temat wynagrodzeń zależnych od fotografa, fotografowie generalnie zarabiają średnio 40,474 USD rocznie, jak podają dane BLS z 2014 roku.

Jak zostać fotografem spożywczym

 

Chociaż udoskonalona technologia kamerowa sprawiła, że ​​fotografia stała się dostępna dla mas, to kariera wymaga nieco więcej umiejętności i kreatywności. Z pewnością niektórzy ludzie są samoukami, ale poważni fotografowie żywieniowi zazwyczaj przechodzą szkolenie z zakresu formalnej fotografii w szkole artystycznej lub na uniwersytecie publicznym. Utalentowany fotografik z branży spożywczej wie, jak sprawić, by ktoś poczuł zapach, smak i poczuć jedzenie po prostu patrząc na obraz, a to naprawdę ma związek z odpowiednim oświetleniem, stylizacją i inscenizacją.

Fajna zabawa fotografa

 

Ktoś, kto pracuje ręka w rękę z fotografem spożywczym, jest stylistą żywności (lub niektórymi ludźmi). Ci ludzie tworzą scenę i często manipulują żywnością, aby wyglądała bardziej apetycznie.

Food scientist / agricultural scientist

 

Food-Scientist

 

Jeśli chcesz mieć karierę w branży spożywczej o bardziej akademickim charakterze, zostań naukowcem zajmującym się żywieniem może być dla ciebie idealna. Coraz więcej osób dba o zawartość składników odżywczych w jedzeniu i codziennie słyszy o bezpieczeństwie żywności lub przypomina o produktach w wiadomościach. Właśnie dlatego nauka o żywności jest tak wyłaniającą się dziedziną. BLS odnotował średnią roczną pensję w wysokości 58.610 USD dla naukowców zajmujących się żywnością w 2014 r.

Jak zostać naukowcem żywnościowym

 

Spodziewaj się trafienia w książki, jeśli chcesz przejść do nauk o żywności. BLS wskazuje, że aby zdobyć wiedzę na temat chemii żywności, analizy żywności, mikrobiologii żywności, inżynierii żywności i przetwarzania żywności, będziesz potrzebować co najmniej licencjata. Wiele osób nadal zdobywa wyższe stopnie naukowe w dziedzinach takich jak odżywianie.

Naukowiec z branży spożywczej

 

Naukowcy zajmujący się żywnością czasami wymyślają nowe pokarmy, czy to nowy smak lodów Ben & Jerry, czy też nowy typ jabłek – pyszny plaster miodu wymyślili University of Minnesota.


Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.